ПРЕДСТАВА „САН О МИЛЕНИ“ ОДЛОЖЕНА ЗА УТОРАК 6. ЈУН

web_san-o-MileniЗбог болести глумца, представа „Сан о Милени“, најављена за данас (понедељак 29. мај) одлаже се за уторак, 6. јун у 20 сати.

Дом културе „Стеван Мокрањац“ у завршници Мајских свечаности, као  поклон верној публици, организује  бесплатну представу „Сан о Милени“ посвећену животу и стваралаштву славне српске сликарке и поетесе Милене Павловић Барили.

Документарно-играна представа „Сан о Милени“ инспирисана је животом и стваралаштвом сликарке и поетесе Милене Павловић Барили, једне од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два светска рата.

Драматуршку матрицу представе чине писма, критике, дневничке белешке, аналитички текстови, поезија Милене Павловић Барили, те поетски записи Јелене Богавац и Миодрага Ковачевића по биографској документарној грађи породице Павловић Барили.

Представа је едукативни, високопоетизовани запис о животу и делу једне од најзанимљивијих локалних уметница 20. века, која је стекла светску славу.

У представи играју Тијана Вишковић, Јован Здравковић, Марко Панајотовић, Александра Вељковић и Миодраг Ковачевић.

Режију и драматургију потписује Јелена Богавац. Миодраг Ковачевић је стручни сарадник, истраживач, композитор и извођач песама на поезију Милене Барили. Костиме је осмислио Александар Ковачевић, а дизајн звука и видео-рад Игор Марковић.

Представа је доживела велики успех и има подршку и позитивну критику

Осим по изузетно вредном уметничком опусу, необичном, за то време, готово номадском начину живота, домаћој јавности, Милена Павловић Барили, посебно је занимљива и као директна потомкиња Карађорђа Петровића, вође Првог српског устанка и родоначелника династије Карађорђевић.

Иако је због дугог боравка и изненадне смрти у иностранству, њено дело домаћој јавности откривено тек 50-их година 20. века, данас, заједно са Радојицом Живановићем Ноем, Милена Павловић-Барили важи за јединог афирмисаног представника надреализма у српском сликарству.

Милена је за живота, врло плодоносног, али на жалост кратког, редовно учествовала на изложбама павиљона „Цвијета Зузорић“. Своја дела успешно је излагала и на бројним самосталним и групним изложбама широм Европе, а касније и у Америци, где је својим екстравагантним креацијама, попуњавала насловнице модног часописа Вог.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани