АКУД „ФЛОРИЧИКА“ ИЗ ЈАБУКОВЦА ПОБЕДНИК 44. „СУСРЕТА СЕЛА“

Susreti_sela_zavrsnica_10Ревијалним приказивањем најбољих тачака синоћ су на Градском тргу у Неготину завршени 44. Сусрети села. Свеукупни победник 44. по реду манифестације је АКУД „Флоричика“ из Јабуковца.

Аматерско културно уметничко друштво „Флоричика“ из Јабуковца, на 44. по реду  традиционалној манифестацији изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, представило се програмом о згодама и незгодама код воденице, који је употпуњен играма, песмама и обичајима из овог села. Жири је њихов наступ оценио са 200 поена, па је фолклорном ансамблу из Јабуковца припало признање за свеукупног победника манифестације и новчана награда од 30 000 динара.

Друго место и новчану награду од 20 000 динара, поделила су културно уметничка друштва „Хајдук Вељко” из Речке и „Карбулово” из Карбулова, која су освојила по 199 бодова.

Tрећу награду од 10 000 динара поделила су културно уметничка друштва „Воја Чурић” из Кобишнице, „Живорад Петровић- Дудић” из Јасенице и „Димитрије Беливакић” из Буковча, која су по оценама жирија сакупила по 198 бодова.

Дипломе и новчане награде овим културно уметничким друштвима уручио је др Љубисав Божиловић, председник општине Неготин, који је и затворио 44. по реду манифестацију.

Мало је манифестација које окупљају оволики број учесника и у које се улаже пуно труда,  управо због значаја који има за општину Неготин.  Преко седам стотина мештана,  12  крајинских села, који су учествовали у овогодишњим Сусретима села, показали су кроз приказ обичаја, песама и народних игара колико улажу у неговање традиције свога краја. Имајући  у виду значај одржавања Сусрета села, локална самоуправа ће и у наредним годинама пружити подршку. Наш заједнички задатак је да обезбедимо трајност Сусрета јер ћемо на тај начин наше обичаје и традицију сачувати од заборава. Захваљујем свим учесницима, организаторима, свима који су дали свој допринос у организацији  ове манифестације.“ – истакао је др Божиловић у свом обраћању.   

Свим  културно уметничким друштвима уручене су и захвалнице за учешће у овогодишњој манифестацији, као и дипломе за најбоље тачке и представљање изворне ношње, режије, сценографије и организације.

Дванаест културно-уметничких друштава учествовало је на овогодишњим Сусретима села. Кроз исто толико такмичарских вечери, своје обичаје приказали су чланови културно уметничких друштава из Јабуковца, Тамнича, Сикола, Шаркамена, Буковча, Штубика, Кобишнице, Чубре, Видровца, Карбулова, Речке и Јасенице.

Поред новчаних награда за најбоља друштва, општина Неготини као покровитељ за сваку месну заједницу односно културно-уметничко друштво издвојила је по 70.000 динара за припреме и организацију програма, док је Дом културе, као организатор, обезбедио бесплатан превоз и озвучење.

На Градском тргу и ове године у оквиру завршне вечери Сусрета села, приређен је Етно дан. Месне заједнице и културно – уметничка друштва која су учествовала у овогодишњој манифестацији представила су народне ношње, обичаје и карактеристична јела из својим места.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани