КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ 53. “МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА”

KZN_3У Прес центру УНС-а у Београду одржана је конференција за новинаре поводом Фестивала“Мокрањчеви дани“ , посвећеног стваралаштву најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца,који се од 15. До 21. септембра по 53. пут одржава у његовом родном Неготину. Част да беседи на свечаности отварања Фестивала, 15. sептембра у дворишту Мокрањчеве родне куће припала је балерини Аји Јунг, директорки Београдског фестивала игре.

Новинарима се, испред града домаћина најпре обратио Владимир Величковић, председник општине Неготин.

KZN_2-Током седам фестивалских дана, показаћемо како се чува успомена на Стевана Стојановића Мокрањца, најзначајнијег српског композитора, музичког педагога, диригента, врсног познаваоца фолклора заслужног за увођење српског националног духа у уметничку музику. Министарство културе и информисања Републике Србије пружа веома значајну подршку организацији Фестивала „Мокрањчеви дани“. Захваљујем на подршци, као и бројним покровитељима и пријатељима фестивала који су увидели значај организовања Мокрањчевих дана. Неготин, родни град Стевана Мокрањца, од 15. до 21. септембра постаће музички центар Србије, којој је у аманет Мокрањац оставио трајне музичке вредности. Његово музичко стваралаштво, уткано у српску културну баштину, изводи се и ван граница наше земље и оставља неизбрисиви музички траг. Желим да вас замолим да програмски и медијски, дани посвећени Мокрањцу, буду наша заједничка мисија и приоритет. Позивам вас, представнике медијских кућа, да будете наши гости, да будете део фестивала и да српску јавност подробно информишете о програмима који ће ове године бити реализовани. Позивам и грађане Србије да дођу у Неготин и осете дивну фестивалску атмосферу током Мокрањчевих дана- поручио је председник Величковић.

О програмском концепту и комплетном програму Фестивала говорила је др Соња Маринковић, селектор.

KZN_8-Уважавајући традицију и значај фестивала “Мокрањчеви дани” програмски концепт 53. Фестивала чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, доприноси афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције. Програмски концепт фестивала задржао је основне стубове, па ће се прве фестивалске вечери , за престижну награду, Статуету Стевана Мокрањца, натпевавати реномирани хорски ансамбли: хор при храму Светог Ђорђа ( Београд), Омладински хор „Милка Стоева“ из Бургаса у суседној Бугарској , Мешовити хор КУД Јевница (Словенија) и хор  “Rozafa Expression “ из Скадра у Албанији- истакла је др Соња Маринковић.

За фестивалску публику, увек атрактиван музичко сценски програм, ове године извешће ансамбл Народног позиришта. Реч је о недавно постављеном, али већ на бројним фестивалима афирмисаном мјузиклу, “Боливуд” ауторског тима Маја Пелевић и Ања Ђорђевић. Хорске концерте на 53. Мокрањчевим данима употпуниће и наступ репрезентативног суботичког ансамбла Collegium musicum catholicum под управом младог диригента Мирослава Стантића, као и наступ вокалне групе “Константин” из Ниша. Оду гласу, инструменту у који је Мокрањац највише веровао, на различите начине даће наше оперске диве, Ива Мрвош Анокић и Снежана Савић Секулић, које ће публици представити лепоту наше соло песме. На концертном подијуму представиће се камерни оркестар “Метаморфозис” предвођен виолистом Сашом Мирковићем, а на репертоару су претежно дела савремених српских композитора. Мирковић ће у склопу, ове године обновљених Вечерњих серенада, извести врло атрактиван програм под именом  “Nach Bach” – са композицијама српских аутора које су инспирисане Баховим чело свитама и посвећене Мирковићу, нашем данас најистакнутијем виолисти, уметнику несвакидашње енергије и снаге израза.

Издвајамо и наступ клавирског квинтета  “Altro senso” који ексклузивно изводи дела једног код нас недовољно афирмисаног аутора прве половине 20. века , Петра Стојановића . Истовремено фестивалска публика ће имати прилику да види изложбу о животу и раду Петра Стојановића коју је припремила Наташа Шпачек.

Посебан доживљај за фестивалску публику 53. „Мокрањчевих дана“ биће наступ чувеног македонског гитаристе Влатка Стефановског, који ће свирати са својим триом. На затварању фестивала наступају Хор и Симфонијски оркестар РТС заједно са дечијим хоровима из Неготина, под руководством Бојана Суђића са својим иновативним, врло оригиналним и зналачким тумачењем популарне Орфове композиције “Carmina burana”.

Неготинска публика ове године ће имати прилику да види у „пратећим” програмима фестивала Класику у 11 – концерте на отвореном и ликовни програм са три изложбе, од којих издвајамо изложбу слика Милоша Шобајића. На књижевној трибини биће представљен добитник Драинчеве награде, неготински песник Власта Младеновић. Када је у питању издаваштво, изабрана је једна изузетна књига посвећена великом јубилеју нашег музичког образовања, то је монографија о 80 година рада Музичке академије/Факултета музичке уметности у Београду, ауторке др Иване Перковић, редовног професора Факултета.

KZN_7Владимир Радић, в.д. директор Дома културе“Стеван Мокрањац“ истакао је да је аутор ликовног решења за визуелни идентитет 53. “Мокрањчевих дана” млади Неготинац Андреја Милошевић.

.

..

Иначе, генерални покровитељи Фестивала “Мокрањчеви дани” су Министрарство културе и информисања републике Србије и Општине Неготин, а покровитељи, друштвено одговорне фирме које препознају значај и важност мисије Фестивала: Телеком Србије, Електропривреда Србије, огранак ХЕ Ђердап 2, СОКОЈ, Дунав осигурање, УниКредит банка и Еликсир Прахово.

-   „Еликсир Прахово“ са посебним задовољством излази у сусрет организаторима Фестивала са жељом да се истинске музичке вредности сачувају и трају- истакао је Бранко Марковић, заменик директора „Еликсир Прахово“ ДОО.

Помоћ при организовању Фестивала пружиле су и бројне неготинске фирме.

Генерални медијски покровитељ 53.”Мокрањчевих дана” је Јавни сервис РТС, а своје новинаре и дописнике акредитовале су и бројне медијске куће широм Србије.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани