ИЗЛОЖБА „БЕОГРАДСКИ СУСРЕТИ“

Глерија Дома културе
Четвртак, 3.јул 2014. 20 сати

6-7-Beogradski-susreti-NegotinУ четвртак, 3.јула у 20 сати у галерији Дома културе биће отворена изложба графика учесника 6. и 7. Међународне графичке радионице  „БЕОГРАДСКИ СУСРЕТИ″, Центра за графику и визуелна истраживања – АКАДЕМИЈА- из Београда.

.

.

Улаз је слободан.
ДОБРО ДОШЛИ

Београдски сусрети – 6.и 7. Међународна графичка радионица

На изложби су представљене графике уметника, учесника шесте и седме Међународне графичке радионице Београдски сусрети.

Манифестација бијеналног карактера Београдски сусрети у организацији Центра за графику и визуелна истраживања из Београда успешно се одржава већ двадесет година и својим специфичним радом успоставља стваралачке и организационе везе међу уметницима и графичким центрима великог броја земаља од Канаде до Бугарске од Исланда до Португала , од Пољске до Аргентине.

Током десет дана Сусрета , захваљујући пре свега завидном нивоу опремљености радионица Центра за графику и високом професионализму графичара, мајстора штампе , одвија се истраживачки и дијалошки начин рада који подразумева комуникацију између група уметника из различитих земаља. Кроз сарадњу и размену искустава ојачава се и поспешује отворенији приступ графичком медију што је захтев савремене уметничке праксе.

Организовањем изложби графика, насталих на Сусретима, у свим центрима из којих уметници долазе, омогућује се увид у српску графику и у интернационалну графичку сцену. Свака земља учесница у пројекту обогаћује своју уметничку збирку мапом графика насталим у Радионици. Такође се изложбе размењују и уговарају се пројекти инспирисани контактима уметника и уметничких удружења. Све ово даје посебан квалитет Сусретима.

Изложени графички листови настајали су септембра 2011. током десет дана интензивног практичног рада групе уметника из Србије и Латино америчких земаља окупљених око радионице PROJECTO-ASE из Буенос Ајреса и током септембра 2013. шест уметника из Србије, три уметника из Пољске , три уметника из Чешке и два уметника из Словачке.

Настали радови са уочљивим специфичностима разликују се међу собом концепцијски, тематски, по сензибилитету и карактеру, те показују сву комплексност савремене визуелне уметности. Могућност комуникације и размене информација које пружа савремена технологија руше територијалне препреке и ограничења, па тако долази до фузије интернационалних и локалних елемената која омогућава отворене и разноврсне појединачне могућности истраживања и изражавања у оквиру савременог културног контекста.

Графички листови показују да уметничко дело данас делује као прожимање различитих језика, идеја и тема и самим тим онемогућавају било какво сврставање у традиционалистичке категорије и хијерархије.

Двадесет седам графичких листова објединјених у две мапе графика представљају материјал успешно одржаних Радионица што указује на све чвршћи континуитет сарадње као једног облика колективног рада који се увек одвија у графичким радионицама, институцији чија је мисија да успостави интеракцију међу уметницима из целог света.

Љиљана Ташић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани