ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА

PlakatKOSMAДан домаћег филма је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије. Дан домаћег филма одржаваће се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Филмови који ће бити приказани нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране што бројније публике. Након сваке пројекције, гледаоци ће имати прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима.

Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеном едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

Дан домаћег филма одржаће се 02. априла у у биоскопу „Крајна“ са почетком у 20h, а филм који ће бити приказан је „Косма“ Соње Благојевић. Филм траје 75 минута.

Филм „Косма“ говори о јединој радијској вези између изолованих српских средина на Косову и Метохији. Овај документарни филм сведочи о ономе о чему се ретко говори када се прича о Косову – о животу изван оквира вести и политике. “Косма” је живот претворен у звуке ФМ фреквенција, сагледан ушима радија кроз гласове оних који су без гласа и постојања у званичним медијима. Звук радио-емисија путује преко опустелих предела и напуштених кућа пробијајући баријере непремостиве за њихове слушаоце, а радио-програми својим гласом и музиком сведоче о свакодневици, људским везама, важним догађајима и присуству наде. Соња Благојевић је рођена 1980. у Београду, где је дипломирала на Факултету драмских уметности (смер филмска и тв режија). Члан је УФУС-а, а ради хонорарно као редитељ, асистент режије и продуцент на фестивалу документарног филма “Седам величанствених”. Своје документарне пројекте потписује и као сценариста и сниматељ. Претходни њен филм, средњеметражни документарац „Мој друг Србија“, приказан је на 20-ак домаћих и међународних фестивала, и освојио је неколико награда

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани