ОТВОРЕНИ 56.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

022Празник музике у Неготину, Фестивал „Мокрањчеви дани“, славном српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу у част, свечано је 56. пут отворен у његовом родном граду. Почетак Фестивала по коме се препознаје музичка сцена Србије, у присуству бројних поштовалаца непролазног стваралаштва великана Неготина, свештенства и гостију, традиционално су означиле фанфаре и громогласно извођење Шесте Мокрањчеве руковети.

Свечаност отварања 56. „Мокрањчевих дана“ започела је полагањем цвећа за споменик великану Неготину који је славу родног града пронео широм света.

008Бројне госте и учеснике Фестивала, који Неготин ставља у центар музичке сцене Србије, поздравио је Владимир Величковић, председник општине Неготин.
-Добро дошли у Мокрањчев Неготин, добро дошли на 56. „Мокрањчеве дане“. Неготин и Србија данас славе у част  најзначајнијег  музичког ствараоца, великана Стевана Стојановића Мокрањца, човека чије је стваралаштво прославило наш град и ове просторе. Свето место српске музике у наредним данима биће испуњено нотама које ће посвећено извести бројни заљубљеници у хорску музику, музички ствараоци и поштоваоци Мокрањчевог лика и дела.
Поносни сваког септембра у најмузикалнијем дворишту родне куће нашег великана Стевана Стојановића Мокрањца, са посебним пијететом, уз звуке чувене Шесте руковети славимо музику, славимо уметност, славимо Мокрањца, и проносимо глас о његовој заоставштини, захвални на прилици што смо део Фестивала „Мокрањчеви дани“.
Желим да захвалим Министарству културе и информисања на континуираној подршци једном од најстаријих Фестивала у земљи као и подршци свим пројектима које смо у претходном периоду реализовали у области савременог стваралаштва и очувања културног наслеђа.
Уједно поздрављам наше пријатеље и спонзоре фестивала који нас годинама верно прате, медијске покровитеље, уметнике, посетиоце, драге госте, суграђане и све који дају свој допринос у организацији фестивала.
Мом граду и Србији, желим успешан фестивал „Мокрањчеви дани“!

 009Част да буде беседник Фестивала „Мокрањчеви дани“, ове године припала је истакнутом композитору Александри Вребалов.
- Сви ми овде присутни који смо живот посветили Музици и којима је Мокрањац узор, треба да се сетимо ових његових речи: “Ти ћеш и даље, као и до сада, радити зато што осећаш да треба радити – радићеш, јер мислиш да треба да оставиш за собом видну стазу, којом си ишао – радићеш јер си убеђен да сваком народу – а колико тек српском – ваља посленика, ваља дела.  Ти ћеш радити без обзира на то да ли ти се труд материјално награђује или не. Награда за твој рад биће онако исто идеална, као сто су и побуде за рад”…”Радуј се и тужи! Весели се и плачи! Смеј се и ропћи! Али увек ради, гледај напред, а који пут се и осврни, да видиш колико их је које си за собом оставио.”
Ми смо ти који идемо иза њега – оснивамо фестивале и ансамбле, водимо школе и хорове, пишемо књиге и музику, документујемо и архивирамо достигнућа духа, подучавамо будуће генерације, настављајући Мокрањчев пут како стварања тако и служења за опште добро. Желим да на том путу не посустајемо, да нас у инспирацији и вредноћи увек води снажан дух, јер нашој средини и целом свету више него икада потребни су посленици и дела- поручила је Александра Вребалов.

013 Фестивал „Мокрањчеви дани“, отвореним је  прогласила др Соња Маринковић, селектор.
-Окупљени смо да по 56. пут са радошћу и узбуђењем очекујемо почетак фестивала посвећеног оцу српске музике, Стевану Стојановићу Мокрањцу. Његов родни Неготин са љубављу и поносом и ове златне јесени постаје наша престоница културе и уметности, место наших ходочашћа на којима преиспитујемо ко смо и куда идемо? Да ли смо достојни оног што нам је својим даром и прегнућем оставио Мокрањац? Да ли ходимо стазама које је он открио показујући сигурне путеве духовног уздизања и благостања? Јер Мокрањчев пут беше трновит и тежак, испуњен бројним искушењима. Тим путем водили су га интуиција, визија и знање.У знак захвалности за све што је учинио, његови Неготинци и сав музички свет наредне дане проглашавају данима музичких свечаности у којима ћемо показати ко смо и шта је настало из семена које је Мокрањац давно посејао.
Будимо достојни нашег великог учитеља. Показујући своје умеће, славимо његово прегнуће. Нека 56. Мокрањчеве дане испуне радост и узбуђење стваралаштва и нек то одјекне широм Србије – речи су селекторке Фестивала, др Соње Маринковић.

014Плакету 55.“Мокрањчевих дана“ беседнику Фестивала, Александри Вребалов, уручила је Јованка Станојевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“.
Свечаност отварања Фестивала завршена је извођењем Шесте Мокрањчеве руковети у заједничком наступу Хора“Мокрањац“ из Београда и неготинских хорова, под вођством др Катарине Станковић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани