ДРУГО ФЕСТИВАЛСКО ВЕЧЕ

Salutaris-01Другог фестивалског дана, на „Мокрањчевим данима“ у Неготину целовечерњи концерт одржао је Камерни хор „Салутарис“ из Минска у Белорусији, са диригентом Олгом Јанум.

Концерту је претходило отварање изложбе уметничких дела насталих на овогодишњој ликовној колонији „ Ехо музике“ Дома културе „Стеван Мокрањац“, а фестивалско вече је заокружено концертом београдског џез трија са гостима, члановима Етно групе „Класје“ из Неготина.
Право музичко изненађење прошлогодишњег Фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину и тадашњи победници традиционалног Натпевавања – Камерни хор „Салутарис“ из Минска у Белорусији и њихов диригент Олга Јанум, још једном су успешно походили родно место српског композитора Стевана Мокрањца и освојили апсолутне симпатије фестивалске публике. Душа и креативни директор Хора, Олга Јанум, за друго гостовање у Неготину изабрала је духовну музичку литературу претежно руских композитора, али и народне песме из Белорусије у аранжману Андреја Саврицког, до фрагмената из Друге Руковети Стевана Стојановића Мокрањца, са чијим се делима сусрела тек прошле године, припремајући се за натпевавање и тада обавезну композицију Нјест свјат – из Опела. Мокрањац је за њу, рекла нам је тада, а и сада, право откриће и свакако да за његова дела има места у репертоару овог мешовитог вокалног ансамбла чији су чланови професори, економисти, уметници, хорски диригенти и певачи. Остаће забележено, као мала посебност, да је само ове године, концерте „Салутариса“ у најпрестижнијим дворанама Европе, Белорусије, Украјине и Русије и других земаља пратило више од 10 хиљада људи, који посебно уважавају креативног директора Хора Олгу Јанум и Хор, који изводи дела од ренесансне литургијске музике до модерних духовних остварењја и традиционалних руских и белоруских песама, до оригиналних аранжмана народне и поп музике. Концерту у Дому културе претходило отварање одлично посећене изложбе слика и скулптура насталих на овогодишњој ликовној колонији „Ехо музике“ у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, која је и ове године крајем јула и почетком августа одржана у селу Рогљеву код Неготина. Друго фестивалско вече у Неготину заокружено је концертом Београдског џез трија, са којим је наступила и дечија Етно група „Класје“ из Неготина.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани