ПОЧЕЛИ 40.“СУСРЕТИ СЕЛА“

Наступом културно уметничких друштава „Младост“ из Чубре и „Вук Караџић“ из Видровца, у суботу, 16. марта, почела је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин.

Манифестацију која се по 40. пут одржава у нашој општини, отворио је председник Скупштине општине Неготин, Дамир Ракић. Он је том приликом истакао да локална самоуправа даје пуну подршку оваквим манифестацијама и неговању народних обичаја и традиције. Доказ томе је и податак да је ове године из буџета општине Неготин, за традиционалну манифестацију „Сусрети села“, издвојено 780.000 динара, а три првопласирана културно уметничка друштва биће посебно награђена.

Поводом обележавања 200 година од смрти Хајдук Вељка Петровића, тема овогодишње манифестације је Хајдук Вељко Петровић, па ће тако културно уметничка друштва морати да кроз игре, песме и обичаје дочарају своје виђење живота великог крајинског јунака.

Чланови Културно уметничког друштва “Младост” из Чубре, којима је припала част да буду домаћини првог сусрета, с обзиром да су прошле године понели титулу свеукупног победника манифестације, то су учинили кроз програм “Ђурђевданак, хајдучки састанак”.

Гости из Видровца, који су се после вишегодишње паузе поново укључили у такмичење, то учинили кроз програм под називом “Хајдук Вељко, прича о јунаку”.

Традиционална манифестација наставља се наредног викенда. У петак 22. марта,  КУД “Чучук Стана” из СИкола, дочекаће КУД “Прераст” из Штубика, док ће у суботу у Јабуковцу, своје програме приказати чланови домаћег КУД-а “Флоричика” и “Ратар” из Јасенице.

Сусрете села, традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством општине Неготин. Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена током маја месеца у неготинском Дому културе.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани