МУЗИЧКА ХОДОЧАШЋА ГОРДАНЕ КРАЈАЧИЋ: ПРОМОВИСАНЕ НОВЕ КЊИГЕ МУЗИКОЛОГА И НОВИНАРА

54Mdani_promocija4Гордана Крајачић, професор, музиколог и новинар промовисала је на 54. „Мокрањчевим данима“ у Неготину три нова издања. Реч је о књигама: „Музичке светлости позорнице“ у којој су сабране критике 195 опера које је „слушала, упијала, волела“, „Музичке арабеске“ са приказима 74 балетске представе и  „Музичке илузије“ везане су за садржаје у претходној години на бројним фестивалима, па и на „Мокрањчевим данима“ или како рече ауторка парафразирајући Андрића „све оно што сања и што јој се догађа“.-На прве „Мокрањчеве дане“ дошла сам као студент а сада је и моја пензија стекла пунолетство, према томе све ове године, једино кад ми се родио син, у септембру и неколико пута кад сам имала неке здравствене проблеме нисам била, али све заједно неких педесетак пута сам ја пратила „Мокрањчеве дане“, увек са великим задовољством јер овде срећем дивне људе и читава та Мокрањчева енергија зрачи овим подручјем – каже Гордана Крајачић.

У све три књиге Гордане Крајачић сабрано је 50  година њеног критичарског рада. Како рече на промоцији др Александра Паладин, музиколог и новинар и рецензент  ових издања „Гордана Крајачић пише чаробно и лако, а њене књиге, као и читава њена појава и више јасно указују на Горданин живот са музиком“.

-Неготин је у свакој од мојих књига, па и у последњој „Музичке илузије“. Читаво једно поглавље је посвећено овом фестивалу, Мокрањцу и свим оним догађањима, укључујући и онај део фестивала који је на улици и који подсећа на хорове који су се чули дан пре тога у неким другим просторима- истиче Гордана Крајачић.

Већина њених текстова објављени су у дневним листовима и часописима, али и у књигама које Гордана Крајачић свих ових година публикује за људе који музику воле и разумеју, али и за оне који се њоме баве, или ће се бавити.

-Свиђа ми се на „Мокрањчевим данима“ зато што има хорова, али бих ја инсистирала на још више хорова јер је Мокрањац најбољи од свих композитора, како је др Драгутин Гостушки говорио, и верујем да ћете се сложити са мном да је „Херувимска песма“ најлепша духовна композиција на свету. Ја се са њим дубоко слажем – закључује Гордана која ће колико сутра и са 54. „Мокрањчевих дана“ нанизати прегршт критичарских осврта у којима јој је увек на првом месту музика као звезда водиља.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани