ВЕСЕЛА ЧАРШИЈА

4024_1На Богојављенско вече у Неготину све су улице биле празне. Само је Кнез Михајлова, која име младог Обреновића носи још од периода између два светска рата, својим свечарским изгледом, призвала дух давнашњих времена, када је њоме одзвањао жагор ћурчија, сајџија, лимара, столара, казанџија, када су браћа Петровић позивала на нове биоскопске представе, а кафане од првих петлова до касно у ноћ дочекивале и испраћале своје госте.

4024_3У овој се улици продавао се давно  фини памук из Енглеске и Турске, чипка, конац и вуница, па и шећерне бомбоне, због којих је Кнез Михајлова из милоште дуго звана Шећерном улицом.  На почетку улице налазила су се некада  књижаре Анђелковић и браће Здравковић, а потом су се ређале  галантеријско-мануфактурне радње, бакалнице и ситничарнице, месаре, пекаре, рибарница, кафане Национал, Солун, Плуг, код Деогарке…

Неке нове госте дочекивали су сада власници бројних трговачких радњи у овој улици, окупљених, другу годину заредом, око заједничке манифестације “Весела чаршија” у организацији Туристичке организације, Дома културе “Стеван Мокрањац” и Народне библиотеке и под покровитељством општине Неготин.

Најмлађи су у овој “Веселој чаршији” на Богојављенско вече уживали у ушећереним јабукама и лицидерским срцима, а за оне старије, власници бројних трговинских радњи у овој славној улици, али и пријатељи из ЗанАрта, ловачког и удружења пензионерки, побринули су се за традиционално послужење. Са свих страна мамиле су вруће погаче, пите, пецива, сир, кисео купус и туршија. Пензионерке су за ту прилику послуживале воће, чаршијом се ширио мирис вруће ракије и познатих неготинских вина, али и срнећег гулаша, кога је мајсторски припремио чувени неготински кувар Драгољуб Рака Гатановић. – У чаршији је увек било весело, играло се, певало, дружило, баш као и вечерас. Ова улица је имала своју душу и заиста је штета што смо дозволили да њен дух замре – поручио је  Љубивоје Радосављевић, златар и нумизматичар, нудећи посетиоцима рогљевачко вино кувано у казану на лицу места.

-Ово је прилика да се подсетимо како је некада било и да се потрудимо да лепу традицију  дружења, топлине и блискости, пренесемо на млађе генерације. Неготинску традицију чине музика, вино, позитиван дух, али и њени великани Стеван Мокрањац, Хајдук Вељко, Ђорђе Станојевић. На нама је да традицију наставимо и ми представници актуелне власти  подржавамо све активности које ће допринети промоцији Неготина јер сматрамо да на тај начин следимо тековине славних предака и суграђана – поручио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин отварајући „Веселу чаршију“.
Организатори „Веселе чаршије“ нису крили задовољство што је догађај у центру града изазвао овако велику пажњу и задовољство Неготинаца.

- Ово је било право породично дружење за све генерације. Очигледно је да Неготинцима недостају оваква дешавања, а на нама је само да оживимо оно што се одувек и дешавало у старој чаршији, то је традиција старог Неготина и зато нећемо дозволити да нестане. Ова улица је одувек била место великих догађања, она води ка вашаришту, има биоскоп,  занатске и трговинске радње и то нам је разлог више да са оваквим дружењима наставимо  и надаље – поручила је Душанка Ботуњац, уметнички директор Дома културе „Стеван Мокрањац.

Етно групе “Младо класје” и “Маринике”, хор ОШ”Бранко Радичевић”, уметници Драгољуб Фируловић Џо и Саша Грујић, оркестри “Жикице Првуловића” и “КонтрАкорд”  побринули су се да музиком улепшају ово вече.

4024_8У оквиру Веселе чаршије у малој галерији у холу Биоскопа “Крајине” отворена је и поставка слика о старом Неготину, аутора Душана Стефановића, под називом “Прича о нестајању”. На делима које је познати неготински сликар и сниматељ некадашње Телевизије “Крајина”, сликао дуги низ година, налазе се мотиви старог Неготина, па су посетиоци, кроз његова дела,  били у прилици да се подсете како је некада изгледао наш град.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани