КОНЦЕРТ УЧЕСНИКА РАДИОНИЦЕ ПОЈАЊА И ПЕВАЊА

radionica 1У Цркви Свете Тројице у Неготин, четвртог дана Фестивала, приређен је концерт учесника Радионице појања и певања.

Радионица, као један од пратећих програма 49. Мокрањчевих дана одржана је од 13. до 16. септембра, на тему „Токови развоја православне музике: од Мокрањчевог мелографског и композиторског рада до стваралаштвасавремених аутора“. Предавачи су били мр Предраг Ђоковић, контратенор и музиколог, др Иван Муди, композитор, музиколог и православни свештеник и др Богдан Ђаковић, диригент и музиколог.

Радионица је покривала три музичке области – српско црквено традиционално појање у записима Стевана Мокрањца, његову црквену хорску музику и православно хорско стваралаштво савремених аутора. Повезаност ова нивоа открива сву литургијску и естетску сложеност фаза развоја православног музичког етоса, где је у случају српског црквено-музичког бића улога Стевана Мокрањца од непроцењивог значаја. На његову „класичну“ позицију у овом жанру, надовезују се дела модерних аутора која сходно времену у коме настају, успостављају сличан квалитетан однос између светог и естетског.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани