Архиве: Ликовни програм

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АНИТЕ ГАВРИЛОВИЋ

web2Анита Гавриловић из Неготина, чланица Удружења ликовних уметника „Луна” из Ниша и Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили” Пожаревац, представила се у уторак, 22. новембра, на самосталној изложби, радовима из циклуса „Сагоревање“. Изложба је, у присуству бројне публике, отворена у Галерији неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“, организатора изложбе, и моћи ће да се разгледа и наредних дана.

ИЗЛОЖБА АНИТЕ ГАВРИЛОВИЋ – „САГОРЕВАЊЕ“

web_plakatУ уторак, 22. новембра у 19.00 сати у галерији Дома културе отварање изложбе ликовних радова Аните Гавриловић.
Биће изложено осамнаест ликовних дела из циклуса Сагоревање.

ДОБРО ДОШЛИ

ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА СЛИКА СА 28. САБОРА ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА „ЗАЈЕЧАР 2022.“

web_1Захваљујући сарадњи Дома културе “Стеван Мокрањац” и Установе Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу “Зоран Радмиловић”, у Неготину је у четвртак, 10. новембра отворена изложба слика са 28. Сабора ликовних уметника “Зајечар 2022.”

ИЗЛОЖБA – 28. САБОР ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА ЗАЈЕЧАР 2022.

web_izlozba-ZajecarУ Четвртак 10. новембра у 20.00 сати у галерија Дома културе отварање изложбе 28. Сабора ликовних уметника- Зајечар 2022.

На изложби ће бити представљено десеторо уметника и деветнаест ликовних радова.

ДОБРО ДОШЛИ

24. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – ЕХО МУЗИКЕ

web-1У току је 24. ликовна колонија Ехо музике. Овогодишњи сазив броји осморо визуелних уметника из Краљева, Ниша, Панчева и Београда.
Ствараоци су: Смиљка Јовановић, Милица Николић, Јана Митровска, Марија Коњикушић , Борис Станић, Никола Гоцић, Вук Палибрк и Милан Перишић.

24. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА – ЕХО МУЗИКЕ

web_24_likovna-kolonija
У петак 01. јула почиње 24. Ликовна колонија Ехо музике. На колонији учествује деветоро уметника. Ликовни радови учесника овогодишњег сазива, биће приказани на изложби у оквиру фестивала Мокрањчеви дани  2022. године. Ликовна колонија траје од 01. до 06. јула.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „MЕТЕОРИ – КОЛОРИСТИЧКИ ЦРТЕЖИ“

web_04У уторак 21. јуна, у галерији Дома културе, отворена је изложба академске сликарке Драгане Катић. Поставка обухвата избор колористичких цртежа из циклуса „Метеори“. Представљено је 40 радова рађених техником сувог пастела на папиру. Изложба траје до 5. јула.

.

.

ИЗЛОЖБА, ДРАГАНA КАТИЋ

web_DKaticИзложба
Драгана Катић

Метеори – колористички цртежи

Галерија Дома културе
Уторак, 21. јун у 20.00 сати
.
ДОБРО ДОШЛИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА СА 27. САБОРА ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА “ЗАЈЕЧАР 2021.”

web1У галерији Дома културе “Стеван Мокрањац” у Неготину отворена је изложба радова насталих на 27. Сабору ликовних уметника “Зајечар 2021.” Изложено је 15 слика и једна скулптура осморо уметника: Мирољуба Сретеновића из Kрагујевца, Недима Хаџи Ахметовића-Мафе и Драгољуба Фируловића-Фирула из Неготина, Дејана Трајковића из Врања, Мирка Стокића и Данице Kрстић из Зајечара, Милана Радаковића из Сомбора и Рајка Р. Kаришића из Београда.

ИЗЛОЖБA – 27. ЛИКОВНA КОЛОНИЈA ЗАЈЕЧАР 2021.

web_lik_kolonija-1У Среду 9. марта, 19:00 сати у галерија Дома културе отварање изложбе 27. Ликовне колоније Зајечар 2021.

На изложби ће бити представљено осморо уметника и петнаест ликовних радова.

ДОБРО ДОШЛИ

У суботу 26. Фебруара, у галерији Дома културе отворена је изложба фотографија  аутора Ненада Сокића. По вокацији, Ненад је магистар техничких наука, али открива у себи простор за уметност коју је у суботу  поделио са љубитeљима фотографије. Представљено је 30 фотографија мањег формата, пејзажа, предмета, портрета и занимљивих текстура различитих површина. Изложба ће бити отворена до 8. марта.

ИЗБЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

web_NSokic
Аутор Ненад Сокић

Галеријa Дома културе „Стеван Мокрањац“

Субота, 26. фебруар, 19:00 сати

ДОБРО ДОШЛИ

ИЗЛОЖБА ЛУКЕ ДЕДИЋА: СЛИКЕ, ГРАФИКЕ, ЦРТЕЖИ

web_plakat-01Изложба Луке Дедића
Галерија Дома културе
Четвртак, 23. децембар у 19.00 сати
.
ДОБРО ДОШЛИ

У ТОКУ 23. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ЕХО МУЗИКЕ“

У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, у понедељак 5. jула почела је са радом 23. Ликовна колонија „Ехо музике“.

Представљамо деветоро учесника, који ће неколико дана боравити и стварати у Неготину.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВАРИЈАЦИЈЕ“

web_4У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба „Варијације“ академске уметнице Бојане Бојовић Милошевић. Публика је, уз прописане мере заштите, имала прилику да види колекцију од 20 дигиталних радова ове признате уметнице.

-Ова колекција је нешто сасвим различито у односу на све моје досадашње радове. Ја сам се углавном бавила фотографијом и „хватала тренутак“, док је ова „стерилна“ дигитална колекција, без људи, настала прошле године током пандемије – поручила је ауторка изложбе.

ИЗЛОЖБА „ВАРИЈАЦИЈЕ“ У ДОМУ КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

web-izlozbaНакон паузе изазване пандемијом коронавируса, галерија Дома културе „Стеван Мокрањац“ прве посетиоце, уз прописане мере заштите, примиће у четвртак 27. маја у 20 сати када ће бити приређено отварање изложбе „Варијације“. Реч је о колекцији дигиталних радова академске уметнице Бојане Бојовић Милошевић. Љубитељи ликовне уметности биће у прилици да виде 20 остварења ове признате уметнице, родом из оближњег Бора.
Дом културе „Стеван Мокрањац“ подсећа све заинтересоване посетиоце да се придржавају мера заштите које подразумевају обавезно ношење маске и држање дистанце.

ПРЕМИНУО ВАЈАР И СЛИКАР МИЛОШ ШОБАЈИЋ (1945-2021)

NOV_7664Један од сигурно најзначајнијих  српских сликара данашњице, Милош Шобајић, придружио се данас великанима, који су последњих месеци напустили овоземаљску сцену. Корона је, не бирајући, узела још један живот, оставивши за собом празнину и немоћ … тугу, али и сећања. Милоша Шобајића (76), добитника најпрестижнијих  домаћих признања,  од којих  2019, Златне медаље Републике Србије за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства, а само годину дана раније и Ордена Руске Думе за почасног госта Русије, сликара и скулптора о коме је написано безмало хиљаду текстова и више монографија не само у његовом родном граду Београду, већ и метрополама попут Лондона или Париза, сећаће се, с трајним пијететом, и Неготинци јер је уметник о коме се много писало, а који је томе доприносио својим плодним стваралаштвом, био гост Неготина  и то не тако давно. Било је то 2018. године, када је на тек отвореним 53. Мокрањчевим данима у Неготину, 17. септембра, отворена Шобајићева самостална изложба у Дому културе „Стеван Мокрањац“. Догађај за памћење, а изложбу је отпратила не само овдашња бројна, ликовној уметности наклоњена  јавност, већ и сви они који су слушали и читали о српском сликару и вајару, великану, космополити, коме је читав свет, заправо, био дом уз онај родни који се налазио у Србији.  Фестивалска публика „Мокрањчених дана“ је те, 2018. године, имала јединствену прилику да види радове Милоша Шобајића из колекције Уметничке галерије „Радионица душе“.

 

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА НЕДИМА ХАЏИАХМЕТОВИЋА

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ постављена је изложба скулптура Недима Хаџиахметовића-Мафе, академског вајара из Неготина, који годинама већ, успешно гради интернационалну каријеру. У условима пандемије  COVID-19 изложбу је, виртуелно, у присуству уметника, отворио мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе.

ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ ДОМА КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

WEB_izlozba_2020У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, у сарадњи са Музејом наивне и маргиналне уметности из Јагодине приређена је изложба радова са ликовне колоније ове реномиране културне институције.

Ретроспективна изложба Ликовне колоније МНМУ у Дому културе „Стеван Мокрањац“ представља избор уметничких дела из збирке МНМУ која су настала током 20 Ликовних колонија у организацији Музеја.
С озбиром на актуелну епидемиолошку ситуацију, изостало је уобичајено отварање изложбе, а презентацију изложених радова, за неготинску публику, путем видео линка приредила је аутор изложбе и пратећег каталога, Ивана Јовановић, виши кустос-историчар уметности МНМУ.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ЕХО МУЗИКЕ“ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ

web_lik_kolonija1Дом културе „Стеван Мокрањац“, овогодишњу, традиционалну 22. ликовну колoнију „Ехо музике“ прилагодиће условима које намеће пандемија вируса COVID-19.
У периоду када се широм Србије и Региона по други пут бележи пораст броја оболелих од короне, Дом културе „Стеван Мокрањац“ своју редовну летњу активност организације ликовне колоније ове године, изузетно, спровешће у сарадњи са ликовним уметницима из Неготина. Њима ће Дом културе, као што то иначе чини за учеснике колоније, обезбедити сликарски материјал, али ће, за ралику од досадашњих колонија, уметници стварати у својим домовима. Ово из разлога избегавања ризичних физичких контактата и поштовања препоручене дистанце.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани