Архиве: Ликовни програм

web2

У галерији неготинског Дома културе вечерас је отворена изложба икона „Из душе“ ауторке Зорице Цветковић из Минићева.

НАЈАВЉУЈЕМО ИЗЛОЖБУ ИКОНА „ИЗ ДУШЕ“ АУТОРКЕ ЗОРИЦЕ ЦВЕТКОВИЋ 9. МАЈА ОД 19 САТИ У ГАЛЕРИЈИ НЕГОТИНСКОГ ДОМА КУЛТУРЕ

web_Izlozba
Зорица Зока Цветковић рођена је 1970. године у Зајечару. На Педагошкој академији у Неготину дипломирала је 1993. године и у основној школи у Минићеву ради као учитељица. Сликање икона техником уље на дасци, платну и медијапану заокупља је већ три деценије и то је њена велика љубав. До сада је имала пет самосталних изложби икона: у Дому културе у Књажевцу, у Историјском архиву у Зајечару, у Прељини код Чачка и два пута у Етно-кући у Минићеву, када је једну од тих изложби својим присуством увеличао Његово преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион и тада отворио изложбу.

„ДАНИ ГЕРГИНЕ“ И У ПРОСТОРУ ДОМА КУЛТУРЕ

web1

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ 22. априла отворена је манифестацијa „Дани Гергине“, коју у сусрет 15. Интернационалном фестивалу влашке музике „Гергина“ организује истоимено Удружење за очување културе и традиције Влаха.

У СУСРЕТ ПОЧЕТКУ ЗВАНИЧНЕ СЕЗОНЕ У ЛЕГАТУ РАШЕ ТРКУЉЕ У НЕГОТИНУ

web1
TIBI MEMORIAM – ПОНЕДЕЉАК 8. АПРИЛ 2024. ОД 18 САТИ
ЛЕГАТ РАДИСЛАВА ТРКУЉЕ У КОМПЛЕКСУ МОКРАЊЧЕВЕ КУЋЕ
Осми април је веома важан дан за нашу уметност и културу. На овај дан рођен је велики српски сликар Радислав Раша Тркуља, који је од ране младости одржавао везу са Неготином и увек му се радо враћао. Волео је наш град и представљао га јавности, чини се, чак далеко више него неки рођени Неготинци. Због тога не чуди да су многи његови поштоваоци Раши „доделили“ Неготин као његов родни град.
А сликар, Радислав Тркуља, баш такав какав је био, енергичан, силовит, маштовит у стваралаштву својих уметничких дела, одлучио је да баш овом и оваквом, нашем граду, остави као највеће благо двадесет слика формирајући Легат у једној од зграда у дворишту родне куће Стевана Мокрањца – Легат о коме већ 19 година брине Дом културе „Стеван Мокрањац“.
Легат се налази у згради под заштитом, која као једно од најмањих здања у низу у самом комплексу, одише временом прошлим и представља мали драгуљ некадашњег градитељства и грађанског духа Неготина.

ИЗЛОЖБА УЛИЧНЕ ФОТОГРАФИЈЕ ОТВОРЕНА ДО 1. АПРИЛА

 web_izlozbaMNikolic

Изложба уличне фотографије која је изазвала вашу пажњу неготинске публике „Фрагменти времена“ Мирослава Мира Николића у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је до 1. априла. Заинтересована публика, у првој седмици може да погледа фотографије у боји, а од 25. марта и изложбу Николићевих црно-белих фотографија. Изложбу је могуће разгледати радним данима од 9-13 сати.

„ФРАГМЕНТИ ВРЕМЕНА“ – ИЗЛОЖБА УЛИЧНЕ ФОТОГРАФИЈЕ МИРА НИКОЛИЋА

web1

Бројни љубитељи уметности имали су прилику да 14. марта погледају несвакидашњу изложбу уличних фотографија под називом „Фрагменти времена“, којом је отворена овогодишња ликовна сезона у Дому културе „Стеван Мокрањац“.

 Аутор изложбе је Неготинац Мирослав Миро Николић који се после безмало пола века живота и рада у Канади вратио у завичај, желећи да своје преостало време проведе са пријатељима, свакодневно бележећи фотоапаратом лица која сусреће на улици. Иако се професионално бавио металима и био успешан власник фирме за заваривање, љубав и страст ка фотографији, али и потреба за квалитетно проведеним временом родиле су и студио за комерцијалну фотографију. Тако је са сваким направљеним снимком Николић годинама откривао магију живота или како уме да каже – време вредно живљења.

„ФРАГМЕНТИ ВРЕМЕНА“ – 2 У 1 ИЗЛОЖБА УЛИЧНЕ ФОТОГРАФИЈЕ МИРОСЛАВА МИРА НИКОЛИЋА

web_Miro
Први ликовни програм у 2024. години у Дому културе“Стеван Мокрањац“ доноси премијерно фотографије Мирослава Мира Николића.
Први пут љубитељи уметности у Неготину биће у прилици и да кроз програм „Фрагменти времена“ исте вечери погледају две изложбе: најпре 22 црно-беле уличне фотографије а онда и 22 у боји.

ДРУГА ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ЕДУКАТИВНОГ ЦЕНТРА „СУПЕР УМ-019“

web1

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ изложени су радови полазника Школе цртања, сликања и вајања неготинског Едукативног центра „Супер Ум-019“. Радове потписује 13-торо полазника различитог узраста и сензибилитета. То су: Мина Страиновић, Сара Добросављевић, Сара Бирић, Искра Ристовић, Тамара Петковић, Сара Динчић, Немања Пантић, Неда Милосављевић, Мирјана Новаковић, Анђела Пантић, Катарина Милошевић, Маша Тодосијевић и Кристина Милошевић.

2. ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ШКОЛЕ ЦРТАЊА, СЛИКАЊА И ВАЈАЊА

web_lik_skola_SuperUm

 

У среду, 20. децембра у 19 сати у галерији Дома културе
биће отворена

2. ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА
Школе цртања, сликања и вајања
Едукативног центра СуперУм-019

Улаз је слободан
ДОБРО ДОШЛИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „МАГИЈА“ АНЕ БАРАЋ

web2У препуној галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину у уторак 17.10.2023. отворена је изложба слика „Магија“ Ане Бараћ. О њеном стваралаштву говорио је мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе, а окупљеним посетиоцима обратила се и ауторка.
Сликарство је Ани Бараћ донело слободу мисли и изражавања, могућност да унутрашњи свет одвоји од спољашњег, да га учини маштовитим, лепшим. Њена мисија је да покрене све оно у човеку што га може усрећити, орасположити и научити да свако дело посматра другачије, јер, како каже, ништа није онако како се на први поглед чини. Боје су за Ану Бараћ емоционално средство изражавања и ту су, пре свега, да покрену емоције код посматрача.

ИЗЛОЖБА СЛИКА, АНЕ БАРАЋ – МАГИЈА

web_izlozba

У уторак, 17. oктобра у 19 сати у галерији Дома културе
биће отворена изложба слика

АНЕ БАРАЋ
МАГИЈА

Улаз је слободан
ДОБРО ДОШЛИ

ЧЕТВРТ ВЕКА НЕГОТИНСКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЕХО МУЗИКЕ“

lik_kol_7Традиционална Ликовна колонија „Ехо музике“ окупила је ове године осморо уметника.
То су: Валентина Савић, керамичарка, Владимир Аландер, ЗД вајар, Борис Шћулац, индустријски дизајнер, Оливера Лазовић, видео аниматор, Милан Стошић, вајар, Исидора Николић, графички дизајнер, Милош Ћосовић, магистар уметности и Славиша Савић, примењени графичар.

.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

web11

7. јун /СРЕДА/
19.00 сати
ЧУВАРИ ГАЛАКСИЈЕ
Цена улазнице 300 динара
Продаја улазница на дан пројекције од 17.00 сати

8. ЈУН /ЧЕТВРТАК/
19.00 сати
МАЧКЕ У МУЗЕЈУ
Цена улазнице 250 динара
Продаја улазница на дан пројекције од 17.00 сати
.
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН
ДОБРО ДОШЛИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПОДУНАВСКЕ СЛИКЕ“ ВЕЉКА MИХАЈЛОВИЋА

web1У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба академског сликара, графичара и цртача Вељка Михајловића, који се неготинској публици представио својим циклусом „Подунавске слике“.
Реч је о 14 слика које чине уметниково виђење значајних утврђења, археолошких локалитета и других знаменитости на обалама Дунава, од Београда до Кладова.
Изложбу је отворио мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе „Стеван Мокрањац“. Вељко Михајловић приредио је преко 220 самосталних и био учесник многобројних групних изложби.

ШЕТЊА ГАЛЕРИЈОМ ДОМА КУЛТУРЕ – ИЗ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ

Iz Stalne postavke_Ljubisa Djuric_Radjanje i umiranjeПредстављамо дело „Рађање и умирање“, уметника Љубише Ђурића. Слика, настала 2002. године, је рађена комбинованом техником и може се видети као један од изабраних радова за овогодишњу „Сталну поставку“ Дома културе „Стеван Мокрањац“. Љубитељи сликарства који желе да разгледају изложене слике у Галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ су добродошли сваког радног дана од 9 до 14 часова. Дођите да разгледамо све уметничке радове 17 сликара, избор Дома културе за традиционалну изложбу слика „Стална поставка“.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА И СЛИКА „СВЕТИЦА & ГРЕШНИЦА“

web4У галерији Дома културе отворена је изложбе цртежа и слика СВЕТИЦА & ГРЕШНИЦА аутора Нинослава Јовановића из Зајечара
У одабраном стваралачком опусу Нинослава Јовановића, песника и сликара уживали су бројни љубитељи ликовне уметности. Изложба је отворена до 7. априла.

ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА И СЛИКА СВЕТИЦА И ГРЕШНИЦА

web_izlozba
Галерија Дома културе
Отварање изложбе цртежа и слика
СВЕТИЦА & ГРЕШНИЦА
аутора Нинослава Јовановића из Зајечара
Уторак 21. март у 19 сати
Добро нам дошли!

ОТВОРЕНА СТАЛНА ПОСТАВКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ИЗ ФОНДА ДОМА КУЛТУРЕ

web_4У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба изложба радова из богате колекције наше институције културе.
-Замишљена као годишњи избор уметничких дела из колекције Дома културе, Стална поставка нуди ликовној публици делимичан преглед наше богате збирке. Током година, нарочито захваљујући ликовној колонији Дома културе, а затим и доброј вољи уметника који су поклањали своје радове, створена је збирка која садржи више од 500 уметничких дела, слика, цртежа, графика, скулптура, фотографија, дигиталних принтова- истакао је мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе.

СТАЛНА ПОСТАВКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ИЗ ФОНДА ДОМА КУЛТУРЕ

Plakat  У уторак, 07. Фебруара  у 19 сати у галерији Дома културе
биће отворена изложба

СТАЛНА ПОСТАВКА  ЛИКОВНИХ РАДОВА
ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ  УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДОМА КУЛТУРЕ

Улаз је слободан.
ДОБРО ДОШЛИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АНИТЕ ГАВРИЛОВИЋ

web2Анита Гавриловић из Неготина, чланица Удружења ликовних уметника „Луна” из Ниша и Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили” Пожаревац, представила се у уторак, 22. новембра, на самосталној изложби, радовима из циклуса „Сагоревање“. Изложба је, у присуству бројне публике, отворена у Галерији неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“, организатора изложбе, и моћи ће да се разгледа и наредних дана.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани