КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА

06.септембар 2011, Неготин

3340_1У сусрет 46. Мокрањчевим данима данас је у комплексу родне куће славног српског композитора одржана конференција за новинаре, на којој су о предстојећем фестивалу говорили председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић и директор Дома културе „Стеван Мокрањац” уједно и директор фестивала, мр Милан Радосављевић.

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић у свом обраћању присутним новинарима, истакао је да је Мокрањац својим радом и делима задужио нас Неготинце и да кроз организацију фестивала ми тај дуг враћамо. Он је такође истакао да је локална самоуправа за програмске садржаје овогодишњег фестивала издвојила два милиона динара, али  и средства за организацију предфестивалске вечери и концерта Балканике и средства за уређење простора где ће се одвијати програми 46. Мокрањчевих дана. Председник општине Неготин позвао је грађане Србије да у време трајање фестивала посете наш град, не само због фестивала већ и због других , бројних туристичких потенцијала које општина Неготин поседује.

Председник Скупштине општине Неготин, мр Милан Уруковић истакао је да је Стеван Стојановић Мокрањац својим стваралаштвом још за живота приближио Неготин и Србију Европи, а фестивал у његову част учиниће и ове године да родни град славног српског композитора буде у жижи интересовања српске и европске културне јавности. Потписивањем протокола о суфинансирању фестивала са Министарством културе, информисања и информационог друштва обезбеђен је сигуран извор финансирања. Тако ће и ове године министарство донирало 2 800 000 динара за програмске садржаје и на тај начин их учинило још бољим. Председник Скупштине општине Неготин је такође истакао да се нада да ће до јубиларни педесети фестивал Неготин дочекати још лепши и са још бољом туристичком понудом која ће привући још више гостију у нашу општину.

Директор фестивала мр Милан Радосављевић истакао је да ће поред редовних програма и ове године бројни пратећи садржаји учинити да 46. фестивал у част Мокрањцу буде квалитетнији. Он је такође истакао да Мокрањчеви дани негују хорску, духовну музику и због тога су најрепрезентативнији фестивал у Србији. Посебно је истакао добру сарадњу Дома културе и локалне самоуправе али и Министарства културе, информисања и информационог друштва. Директор Дома културе и фестивала Мокрањчеви дани посебно се захвалио бројним спонзорима и донаторима који су такође помогли да фестивал буде што квалитетнији.

3340_2Манифестација „Мокрањчеви дани” по 46. пут биће одржана у част великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, од 9. до 15. септембра уз учешће једанаест хорова. Свечано отварање најављено је за петак 9. септембар у 17 сати у дворишту родне куће Мокрањца. Како је најављено присутне ће поздравити први човек општине Неготин др Влајко Ђорђевић, а након бедесе славног виолинисте Стефана Миленковића, фестивал ће званично отворити министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић.

Програм ће почети већ по традицији  натпевавањем хорова, уз учешће пет хорова: Хор Орфеј из Словеније, Хор Моис Хасон (Македонија), Камерни хор Салутарис (Белорусија) и српски хорови – „Преподобни Роман Слаткопојац” из Панчева и Академски хор СКЦ-а из Ниша.

Овогодишња обавезна композиција је „Њест свјат” из Мокрањчевог опела, а о најбољем хору одлучиваће жири, који чине: селектор фестивала, музиколог Бранка Радовић и диригенти Милован Панчић и Немања Савић.

Стефан Миленковић, беседник 46. Мокрањчевих дана одржаће у суботу 10. септембра солистички концерт уз пратњу пијанисткиње Истре Печвари.

Публици ће се у наредним данима представити Хор АКУД „Иво Лола Рибар” – победник прошлогодишњег натпевавања, Академски хор Обилић, Српски византијски хор Мојсије Петровић и Хор Радио-телевизије Србије који ће под диригентском управом Младена Јагушта извести Мокрањчеве „Руковети”.

Најављен је и концерт Гудача св. Ђорђа, комична опера „Мандрагола” композитора Ивана Јевтића, концерт „Млади лауреати Листу” који ће бити приређен у сарадњи са Југоконцертом, док ће наступ триа „Анима” из Ниша бити посвећен једном од оснивача Мокрањчевих дана, композитору Константину Бабићу.

По 12. пут Ликовна колонија Дома културе Неготин окупиће уметнике који стварају инспирисани музиком, а своја дела представиће у оквиру изложбе „Ехо музика”.

Биће изложен и део колекције Музеја Цептер, представљена књига „Музички записи” Гордане Крајачић, док ће музиколог и доцент на Факултету музичке уметности у Београду Тијана Поповић Млађеновић одржати предавање на тему „Рецепција стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца у контексту савремене писане речи о музици”.

„Мокрањчеве дане” затвориће Национални ансамбл „Коло” са народним играма са Косова и Метохије.

У четвртак  8. септембра у предвечерје 46. фестивала на неготинском Градском тргу концерт ће одржати Сања Илић и „Балканика”.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани