КОНЦЕРТ ХОРА “АНГЕЛ МАНОЛОВ” ИЗ БУГАРСКЕ

Hor_Angel-Manolov-1Академски хор “Ангел Манолов” из Софије, под управом Дарене Попове, представио се четвртог фестивалског дана на сцени Дома културе “Стеван Мокрањац” делима Христова, Архангелског, Љубимова, Манолова, Морфова… Хористи из Бугарске, победници Натпевавања на јубиларним 50. неготинским музичким свечаностима, публици у Неготину, коју су претежно чинили млади, одлучили су да изведу и део европске музичке заоставштине кроз дела Доницетија, Бизеа, Питонија… Неизбежни део програма био је и Мокрањац, његова Друга и Шеста руковет, коју је овај хор, по признању Дарене Попове, први пут упознао прошле године.
-Са делом Мокрањца упознавали смо се прошле године припремајући обавезну композицију за Натпевавање. Одушевили смо се богатством његовог музичког израза, лепотом која избија из сваке његове ноте. Зато је он од сада део нашег репертоара – истиче диригенткиња Дарена Попова, прошле године награђена и наградом за маестра – најбољи диригент, као и златном медаљом и златним Орфејом на шампионату фолклора Жива вода у Бугарској.
Хор из Бугарске са солистима Маријом Узуновом, Анатолијем Георгијевим, Георги Начевим и Тањом Пенчевом, истиче Попова, амбициозно се припрема за хорски фестивал у Атини, а у плану су и друга инострана гостовања и такмичења.

-Наша победа на „Мокрањчевим данима“ прошле године је одјекнула широм Бугарске. Није било телевизије и новине која није известила о томе. Много се тога у бољем смислу променило за наш хор који је изабран за представника Регионалног центра за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе, под покровитељством УНЕСКО-а. Зато се радујемо доласку у Неготин и овом концерту – истакла је Дарена Попова.

Пресс центар „Мокрањчевих дана“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани