„НИТИ ТРАДИЦИЈЕ“ У МОКРАЊУ

DSC_3793 [800x600]У оквиру 47. „Мокрањчевих дана“, у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца, традиционално је одржан програм „Нити традиције“.
Програм у Мокрању почео је концертом Женског камерног хора Музичке школе „Мокрањац“ из Београда у цркви Свете Тројице. Публика је имала прилику да ужива у изванредном наступу прослављеног хора који се представио духовним репертоаром уз „Оче наш“ и „Слава оцу и сину“, Павела Чеснокова, Литургију Светог Јована Златоустог, Стевана Мокрањца, а затим и у Мокрањчевим „Приморским напјевима“ и српској народној песми „Киша пада“. Диригент је била Милица Ђокић. Женски камерни хор Музичке школе “Мокрањац” основан је 2002. године. Хор је остварио успешну сарадњу са амбасадом Шведске наступајући поводом празника Св. Луција 2002, 2003. и 2005. године. На Међународном такмичењу хорова “Мали амбасадори” (Шангај, 2004) је у конкуренцији двадесет хорова из једанаест земаља освојио Прву и Специјалну награду, наступивши потом у “Гранд театру” шангајске опере. Хор је наступао на бројним концертима и у ТВ емисијама у земљи као и на отварању Међународног такмичења “Петар Коњовић” у Галерији САНУ 2004. Учествовао је на Републичким такмичењима 2008. и 2012. године и оба пута освојио прве награде.

DSC_3863 [800x600]У порти цркве Свете Тројице у Мокрању изведен је програм „Нити традиције“ уз учешће КУД „Мокрањац“ из Мокрања, КУД „Карбулово“ из Карбулова и КУД „Дели Јован“ из Црнајке у општини Мајданпек.
Културно уметничко друштво “Мокрањац” из Мокрања, организатор програма “Нити традиције”, почетком 2010. године, званично је обновило рад, после осамнаест година паузе. Тренутно окупља педесетак активних чланова, од којих готово половина припада дечијем ансамблу. Уз народни оркестар, фолклорни ансамбли изводе претежно стара изворна кола, која су се некада играла у Мокрању.
Од обнављања рада Друштво је учествовало на традиционалним манифестацијама изворног народног стваралаштва Сусрети села (победник 2011. године), Ђурђевдански уранак у Буковчу, Крајински обичаји у Штубику и као представник општине Неготин на смотрама Прођох Левач, прођох Шумадију у Каленићу и Хомољским мотивима  у Кучеву.
На програму „Нити традиције“ биле су изворне народне песме и игре у извођењу солиста певача и свирача и фолклорних и ансамбала певача из поменутих културно уметничких друштава. На крају програма „Нити традиције“ који је пратила бројна публика, додељене су Почаснице Мокрањчевих дана.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани