ПОЧАСНИЦА ФЕСТИВАЛА СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ ИЗ БЕОГРАДА

50-Mdani_koncert_Klasika u 11_2Јован Миловановић, председник Општине Неготин, уручио је Почасницу јубиларних 50. Мокрањчевих дана студентима Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду, који су током трајања Фестивала приређивали концерте на отвореном на Градском тргу у Неготину. Новина на јубиларним 50. Мокрањчевим данима, наишла је на позитивне одјеке љубитеља музике, а томе су у значајној мери допринели и студент ФМУ својим извођењима дела класичне музике. 

Факултет Музичке уметности ове године обележава 78 година од оснивања. Као најстарија високошколска институција у области музичке педагогије, заслужан је за постављање темеља укупног развоја система музичког школства у Србији. Данас са 822 студента и готово 200 наставника највећи је у региону и својим студијским програмима покрива све специјалности у области музике.

Студије су окренуте школовању професионалних музичара-извођача и музичких педагога, али укључују и композицију, музикологију, етномузикологију, спајајући поља уметности и друштвено хуманистичких наука. Настава на Факултету музичке уметности организована је на дванаест одсека: Композиција, Дириговање, Соло певање, Клавир, Гудачки инструменти (виолина, виола, виолончело, контрабас), Дувачки инструменти (флаута, обоа, кларинет, фагот, хорна, труба, тромбон и туба), Музикологија, Солфеђо и музичка педагогија, Музичка теорија, Етномузикологија, Полиинструментални (чембало, харфа, оргуље, гитара, удараљке), Камерна музика и Џез.

Настава обухвата 26 студијских програма и организује се на свим нивоима студија: основним, дипломским и докторским у пољима уметности и друштвено хуманистичких наука, односно у областима музике и извођачких уметности, као и науке о уметности. Међу наставницима су најистакнутији српски уметници – композитори Зоран Ерић, Исидора Жебељан, диригент Бојан Суђић, баритон Никола Мијаиловић, сопран Анета Илић, пијаниста Александар Сердар, виолинисткиња  Маја Јокановић, виолиста Дејан Млађеновић, челисткиња Сандра Белић, контрабасиста Небојша Игњатовић, флаутиста Љубиша Јовановић, трубач Младен Ђорђевић, харфисткиња Љиљана Несторовска и многи други.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани