КОНЦЕРТ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА „ ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА“

Концерт Камерног  оркестра „ Гудачи Светог Ђорђа“
Солиста: Марко Јосифоски, виолина

Gudaci-SvDjordja_1На малој сцени биоскопа Крајина приређен је концерт Камерног оркестра „Гудачи Светог Ђорђа“ са солистом на виолини Марком Јосифоским.

Фестивалска публика 52. Мокрањчевих дана имала је изузетну прилику да, у топлом и надахнутом извођењу овог  јединственог београдског  камерног ансамбла,  са солистом на виолини Марком Јосифоским, ужива у  Концерту за виолину и гудаче, композитора Александра Обрадовића.

„Гудачи Светог Ђорђа“ извели су потом и старе песме и игре италијанског композитора Оторина Респигија.

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа ове године обележава 25 година постојања. Основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и проф. Петра Ивановића. Од оснивања до данас, више генерација најеминентнијих уметника прошло је и дало свој печат овом јединственом београдском камерном ансамблу.

Гудачи Св. Ђорђа за собом имају преко 1600 наступа у земљи и иностранству које су пратиле неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности. Такође, поред објављених критика, уметничке резултате оркестра, веродостојно документују и трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 18  компакт-дискова. Репертоар обухвата дела из различитих стилских епоха – од барока до савремене музике. Редовно изводе и композиције српских аутора, међу којима су бројне и оне које су посвећене овом ансамблу, као и дела камерне музике у аранжманима за гудачки оркестар.

Концерт на малој сцени биоскопа Крајина је реприза концерта који је одржан у фебруару ове године у Филаху у Аустрији.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани