КЛАВИРСКИ КОНЦЕРТ „ПРЕМИЈЕРЕ“, НАТАШЕ МИТРОВИЋ, ПИЈАНИСТКИЊЕ ИЗ БЕОГРАДА.

PlakatДр ум. Наташа Митровић, једна од најистакнутијих пијанисткиња Републике Србије и редовни професор на Катедри за клавир Факултета Музичке Уметности Универзитета у Београду приредиће, 6. децембра са почетком у 20 сати, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину концерт “ПРЕМИЈЕРЕ”. Реч је о ексклузивном и оригиналном пројекту у коме ће се по први пут чути тек компонована дела седам српских композитора.

Пројекат је конципиран је као концертна турнеја целовечерњег програма кроз седам композиција савремених српских аутора: Вере Миланковић (Kласичне варијације),  Драгане Јовановић (Соколица), Милане Стојадиновић – Милић (Сонатица ин Н),  Огњена Поповића (Ноктурно),  Ивана Бркљачића (Тринаест Београдских хуморески), Игора Главашића (Анданте) и Мирослава Поповића (Варијације-слике).

Циљ пројекта “Премијере” је безрезервна подршка стваралаштву српских савремених композитора на начин да њихова дела буду изведена у градовима широм Србије и презентована широј јавности у сврху популаризације уметничке музике, едукације и развоја публике.  Заступљеност великог броја клавирских форми (клавирске варијације, клавирска свита, клавирске минијатуре и клавирска соната као и слободни клавирски облици) чини овај програм динамичним и занимљивим за публику. Разноврсност програма је пажљиво конципирана да би техничке могућности инструмента и висок домет извођења дошли до пуног изражаја.

Др ум. Наташа Митровић је пијанисткиња упечатљивог уметничког профила и значајног извођачког формата – посебно задивљујућег уколико се посматра из перспективе домаће музичке средине и презентације српског пијанизма у светским пијанистичким средиштима. Њену уметничку биографију карактеришу честа појављивања на подијуму и ексклузивно висок извођачки стандард.

До сада је, у улогама солисткиње и камерне сараднице, одржала 170 концерата – 112 широм Србије и 58 у иностранству (у Македонији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Италији, Француској, Немачкој,Турској, Чешкој, Грчкој, Израелу, Шведској, Кувајту, Јапану, Кини и Сједињеним Америчким Државама).

У такмичарском периоду своје каријере освојила је највише награде на десетак интернационалних такмичења, од којих се нарочито истичу такмичење „Петар Коњовић“ у Београду и такмичење у Сан Бартоломеу и у Риму.

Током последњих пет година, изразито стрмом узлазном линијом пролази кроз фазу уметничког процвата. О овоме непобитно сведоче њена већ многобројна публика и снажна афирмација од стране угледних домаћих и иностраних музичких критичара.

У организацији Елеанор Валкенбург (сопран), директора ансамбла „Поетика Музика“, са седиштем у Њујорку, САД, сваке године наступа у чувеној дворани „Old Westbury Gardens“. Од 2017.године са великим успехом сарађује у клавирском дуу са хрватским пијанистом Ненадом Качаром.

За свој уметничко-педагошки рад награђивана је бројним наградама од којих издваја Октобарску награду града Београда и Сребрну плакету Универзитета Уметности у Београду.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани