47. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

web_krajinski_obicaji_2019Манифестација изворног народног стваралаштва „Крајински обичаји“, у спомен на херојску битку на Штубику и Малајници 1807. године , традиционално, по 47. пут и ове године одржаће се  18. и 19. јуна у Штубику.

Свечано отварање 47.“ Крајинских обичаја“  планирано је за уторак, 18. јун у 20 сати на великој сцени у Штубику. Том приликом, својим програмом најпре ће се представити најмлађи домаћини, ученици ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика,  а  након тога наступиће и чланови крајинских културно уметничких друштава, „Чучук Стана“ из Сикола, „Флоричика“ из Јабуковца и домаћини из КУД „Прераст“.

Програм, другог,  централног дана 47. „Крајинских обичаја“, у среду, 19. јуна почеће у 11 сати дефилеом дечијих изворних група и полагањем цвећа на споменик палим ратницима у Штубику. Од 11.30 сати у школском гају наступиће дечије, гостујуће и домаће изворне групе.  Након тога почеће такмичења у народним вештинама: припремању качамака, брзом упредању вуне, потезању чобанског штапа, бацању камена с рамена, скоку у даљ и надвлачењу конопца.

Старије изворне групе, учесници 47.“Крајинских обичаја“, дефиловаће Штубиком од 17.30 сати, а од 18 сати представиће се својим програмом на великој сцени. Уследиће проглашење победника из свих области такмичења  и избор најлепше чобанице, чиме се и завршава програм 47.„Крајинских обичаја“.

Манифестацију ће званично затворити представник  генералног покровитеља, Општине Неготин. Организатор „Крајинских обичаја“  је Дом културе „Стеван Мокрањац“, а суорганизатори  Месна заједница Штубик,  ОШ“Хајдук Вељко“ и КУД „Прераст“ из овог села.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани