У БЕОГРАДУ OBEЛEЖABAЊE СТОГОДИШЊИЦЕ СМРТИ CTEBAHA МОКРАЊЦА

„ОСУ CE HEБO ЗBEЗДAMA“

osu_se_nebo_zvezdamaДом културе „Стеван Мокрањац“, Музеј „Крајине“, Хор Храма „Свете Тројице“ и представници општине Неготин, овог викенда биће укључени у дводневни програм обележавања стогодишњице смрти Стевана Мокрањца, који се 27. и 28. септембра приређује у Београду, у организацији Мокрањчеве задужбине, Културног центра Београда и Задужбине Илије М. Коларца. Дводневну манифестацију обележавањ стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца ( 28.9.1914), подржали су град Београд и Секретаријат за културу уз помоћ Првог београдског певачког друштва, Музиколошког института САНУ и неготинских установа културе, посебно Дома културе, као организатора фестивала „Мокрањчеви дани“ који је ове године од 12. до 19. септембра протекао у знаку Мокрањчевог стваралаштва.

У оквиру манифестације, планирано је да се изведу различити програми који представљају целокупну Мокрањчеву делатност.

Предвиђени су: документарна изложба о животу и раду Мокрањца, приказивање филма, концерти хорова, презентација Мокрањчеве инструменталне музике, предавања, као и програм намењен најмлађој публици. Сви учесници манифестације – аутори, организатори, извођачи и предавачи, одрекли су се хонорара и учешће у програму сматрају својим доприносом обележавању годишњице нашег великог композитора.

ПРОГРАМ

СУБОТА, 27. СЕПТЕМБАР 2014.
11 САТИ
ВЕЛИКА ДВОРАНА ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М.КОЛАРЦА 

Концерт Како се слуша Мокрањац – Мала школа бонтона
Хор Дечјег културног центра Београд, диригент: Невена Ивановић
Водитељ: Милош Миловановић

Програм: Мокрањац и народне мелодије

Кроз форму концерта за најмлађе коју Центар за музику Задужбине Илије М. Коларца негује већ неколико година, најмлађој публици, која се још увек упознаје са догађајем какав је концерт, најмлађи извођачи представљају одломке Мокрањчеве Друге руковети, Приморских напјева и Литургије (Тебе појем), али и наше народне песме (Коловођа, Ајде Јано, Разгранала грана јоргована и богомољачку песму Маријо славна), негујући тако наше наслеђе, које је Мокрањцу било извор инспирације.

12 САТИ
МУЗИЧКА ГАЛЕРИЈА

Свечано отварање изложбе Мокрањчево доба, живот и рад и предавање Мокрањац и „Стара Србија“
Предавач: Срђан Атанасовски

Документарну изложбу су за ову прилику осмислили организатори уз подршку и помоћ Првог београдског певачког друштва. Изложба садржи принтове/репродукције слика које описују живот и рад Мокрањца, као и прилике и места на којима је боравио. Принтове прати и текст који посетиоцу нуди биографске информације о Мокрањцу, као и о приликама у Србији у његово време.

Као представник млађе генерације музиколога публици ће о Мокрањчевим руковетима (које су и тема његовог доктората на коме ради) говорити Срђан Атанасовски.

13 САТИ
МУЗИЧКА ГАЛЕРИЈА

Филм Мокрањац заувек
Режија: Миомир Мики Стаменковић
Продукција : Дом културе „Стеван Мокрањац“, НеготинЗастава филм 2006.

О животу Стевана Стојановића Мокрањца постоји мало аутентичних филмских записа. Филм Мокрањац заувек, настао је на иницијативу Дома културе „Стеван Мокрањац“, из Неготина а поводом прославе 150. годишњице рођења великог композитора.

19 САТИ
МУЗИЧКА ГАЛЕРИЈА

Предавање Делатност и дело Стевана Мокрањца
Предавач: проф. др Соња Маринковић

Музиколог и редовни професор Факултета музичке уметности у Београду Соња Маринковић говориће о композиторовом богатом опусу, али и о његовом упорном и посвећеном раду на ширењу и популаризацији музике и на тај начин првог дана програма представити што обухватније Мокрањчево дело и делатност.

20 САТИ
ВЕЛИКА ДВОРАНА ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М.КОЛАРЦА 

Концерт Звезда – водиља музичке Србије
Прво београдско певачко друштво, диригент: Светлана Вилић
Уводна реч: академик Дејан Деспић, председник Мокрањчеве задужбине

Прво београдско певачко друштво је било саставни део живота Мокрањца и још више, оно што га је определило да свој живот посвети музици. Прво је у хору певао, а потом га водио дуги низ година, готово до краја свог живота. Зато је наступ овог хора посебно битан део манифестације, а програм подсећа на велике успехе које је са Друштвом остварио.

НЕДЕЉА, 28. СЕПТЕМБАР 2014.
11 САТИ
ВЕЛИКА ДВОРАНА ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М.КОЛАРЦА 

Концерт из циклуса Коларчев подијум камерне музике
Клавирски дуо Кршић/Николајевић
Програм: Мокрањчеве руковети у транскрипцији за клавирски дуо

Приступајући Мокрањчевом опусу са новим сазнањима, новим виђењем и новим естетичким критеријумима, клавирски дуо Снежана Николајевић и Весна Кршић, које су у току свог континуираног 30-годишњег заједничког музицирања обогатиле сцену многим премијерним извођењима, одлучиле су да понуде српској музици један апсолутно нови приступ Мокрањчевим делима.

12 САТИ
МУЗИЧКА ГАЛЕРИЈА

Предавање Да ли је Стеван Мокрањац први српски етноузиколог?
Предавач: проф. др Димитрије О. Големовић

Проф. др Димитрије О. Големовић, редовни професор Факултета музичке уметости у Београду и једна од водећих личности српске етномузикологије данас, говориће о драгоценом раду Мокрањца на очувању српске културе и наслеђа.

13 САТИ
ХОЛ ВЕЛИКЕ ДВОРАНЕ ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М.КОЛАРЦА 

Концерт Гудачки квартет Мокрањац
Мирослав Павловић (виолина), Бојана Јовановић (виолина), Томислав Милошевић (виола), Ђорђе Милошевић (виолончело)

Мокрањац као виолиниста, камерни музичар и композитор инструменталне музике.

Гудачки квартет „Мокрањац“ има циљ да обнови традицију и дух претходних ансамбала и укаже на уметничку величину Стевана Стојановића Мокрањца као једног од највећих музичких просветитеља и оснивача најстаријих музичких институција у Србији. Дуга традиција ансамбла под овим именом траје од самог Мокрањца који је 12. новембра 1889. године основао први гудачки квартет у Србији у коме је и сам свирао другу виолину.

18 САТИ
ХОЛ ВЕЛИКЕ ДВОРАНЕ ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М.КОЛАРЦА 

Концерт
Градски камерни хор Лицеум, диригент: Милоје Николић
Хор АКУД-а Иво Лола Рибар, диригент: Милован Панчић
Програм: Љубавне песме Мокрањчевих руковети Мокрањац – Руковети бр. 2, 4, 6, 10, 11

Другог дана манифестације наступиће наши академски хорови, а први ће наступити хор Лицеум из Крагујевца који од 1990. године посвећено ради на обнови и унапређењу једноиповековне традиције хорског певања у Крагујевцу, некадашњој српској престоници.

Хор АКУД-а Иво Лола Рибар основан 1944. године, један је од најуспешнијих наших хорова. Током више од шест деценија постојања, кроз овај ансамбл је прошло је близу 9.000 певача, међу којима и низ уметника који су касније остварили врхунске међународне каријере. Репертоар ансамбла чине сва значајнија дела српске и светске духовне и световне музике која је Хор током година успешно представљао на бројним концертима и фестивалима у земљи и у иностранству.

20 САТИ
ВЕЛИКА ДВОРАНА ЗАДУЖБИНЕ ИЛИЈЕ М.КОЛАРЦА 

Концерт
АКУД Бранко Крсмановић – Хор Обилић & Академски хор Collegium musicum, диригент: Даринка Матић- Маровић
Хор Радио телевизије Србије, диригент: Бојан Суђић

Академски хор Обилић основан 1884. године, данас у оквиру друштва Бранко Крсмановић, значајан је чинилац наше музичке сцене, па и шире. Са диригентом Даринком Матић-Маровић, овај хор негује духовну музику руских, бугарских и домаћих композитора, међу којима дела Стевана Ст. Мокрањца заузимају посебно место.

Академски хор “Collegium musicum“ чине студенткиње Факултета музичке уметности у Београду. Овај хор одржао је преко 2500 концерата у земљи и иностранству, а изузетно успешне наступе имао је на реномираним светским фестивалима. На свим међународним такмичењима на којима је учествовао, хор је освајао највиша признања.

Програм: Мокрањац- Литургија и Опело Хор Радио телевизије Србије

На репертоару овог водећег професионалног хора у нашој земљи, основаног још 1937. године, већ више од пола деценије налази се готово цео композиторски опус Стевана Мокрањца. Сва најзначајнија Мокрањчева дела хор је снимио са диригентом Младеном Јагуштом и данас у архивама постоји троструки ЦД изузетне уметничке вредности. Својим наступом у оквиру манифестације, са маестром Бојаном Суђићем на челу, овај хор одаће почаст великом српском композитору.

Програм: Трагом Мокрањца

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани