ОТВОРЕНИ 45. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

10.09.2010, Неготин

2863_1-640x480Интонирањем химне „Боже правде“, у извођењу здружених хорова – учесника Натпевавања и неготинских хорова Цркве „Свете Тројице“ и МШ „Стеван Мокрањац“, у Неготину је 10. септембра свечано почео 45. фестивал „Мокрањчеви дани“, који у част највећем српском композитору Стевану Стојановићу организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Неготин.

У име домаћина, учесницима, гостима и фестивалској публици обратио се др Влајко Ђорђевић, председник Општине Неготин, који је истакао да је „Мокрањчевим данима“, драгоцена свака добронамерна идеја која би допринела да се енергија овог града усмери на даљи развој фестивала који треба да управо пређе Мокрањчев пут, од малог Неготина до великих светских метропола.

Бора Дугић, прослављени маестро фруле у својој надахнутој беседи, насловљеној „Виртуелни разговор са Стеваном Стојановићем Мокрањцем“, дотакао је тренутно стање у српској музици и култури и између осталог рекао: „Традицију треба настављати а никако је стално почињати из почетка. Вратите се за тренутак у прошлост, она је јасна, јер се одиграла; избришите оно што није достојно српског јуначког, Вељковог и Обилићевог, нађите тачку где је народни певач и играч стао. Певајте српску песму на српском језику, то је једино богоугодно. Скаредно је и рогобатно кад на свом језику певате туђе мелодије. Волети друге не значи пустити их у свој ум даље него што би они вас пустили; ако ви запевате једну њихову, нека они запевају једну нашу. То једино има смисла… „

Овогодишњи Фестивал, који се одвија под мотом „Са Мокрањцем у свет“, отворио је Небојша Брадић, министар културе Србије, речима да је „наша привилегија што за Мокрањца одавно знамо и са њим се рађамо“. Брадић је овом приликом истакао „да би се без многих композитора можда и могло, али да би без Мокрањца, Србија и свет били другачији“ и поручио да би вредело да народ и свет данас говоре из главе Стевана Мокрањца – језиком музике.

Већ по традицији свечано отварање завршено је извођењем Химне Неготина – Шестом Руковети Стевана Мокрањца коју су заједнички извели учесници Натпевавања, хор Цркве „Свете Тројице“ и хор МШ „Стеван Мокрањац“ из Неготина, уз солисту Славка Николића са диригентом Милованом Панчићем.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани