КОНЦЕРТ КЛАВИРСКОГ КВИНТЕТА „ALTRO SENSO“

web_AltroSensoКлавирски квинтет „Altro senso“ извео је на малој сцени биоскопа Крајина клавирски квинтет Петра Стојановића, јединог српског композитора који је компоновао такву форму.  Квинтет „Altro senso“ приказао је сву раскош талента изузетног, али готово заборављеног композитора с почетка 20. века, Петра Стојановића.

Фестивалска публика 53. Мокрањчевих дана имала је прилику да чује и Стојановићеву „Југословенску фантазију“, композицију која је случајно откривена у преписци са композиторовим наследницима. У оригиналу је компонована за две виониле, вилончело и клавир, највероватније 1916. Године, а реконструкцију за квинтет су урадиле композиторка проф. Мирјана Живковић и пијаниста Наташа Шпачен, члан квинтета „Altro senso“. Наташа Шпачен је и аутор аранжмана композиције „Тамо далеко“ , оригинално писане у Банату 1919. за виолину и клавир.

Композитор Петар Стојановић је је један од наших најплодотворнијих композитора са преко 130 опуса који су извођени у Бечу, Прагу и Будимпешти. Писао је опере, оперете, балете и оркестарска дела, међу којима су од посебног значаја његови концерти као први примери тог жанра у српској музици.

Клавирски квинтет „Altro senso“ први је овакав ансамбл након дужег времена у Србији који континуирано наступа. До сада је остварио низ концерата у Београду, као и широм Србије. Захваљујући овом ансамблу, београдска, нишка и крагујевачка публика је била у прилици да први пут чује квинтете Енрикеа Гранадоса и Петра Стојановића, обележавајући у 2016. И н2017. годишњице ових великих композитора.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани