ЗАВРШЕНИ 39. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ У ШТУБИКУ

20.јун 2011, Неготин

sajtУ Штубику су јуче доделом диплома и признања најуспешнијим учесницима, завршени 39. “Крајински обичаји”.  Тродневна манифестација је и ове године окупила близу 500 учесника из општина: Бор, Кладово, Књажевац, Бољевац, Мајданпек, Зајечар и Неготин.

Традиционална смотра изворног народног стваралаштва, приређује се у спомен на велику и часну победу српске војске над надмоћнијом турском у чувеним биткама на Штубику и Малајници 1807. године. У знак сећања, делегације општине Неготин, Дома културе, Општинске организације резервних војних старешина, СУБНОРА, месних заједница Штубик и Малајница, КУД “Прераст” и Основне школе “Хајдук Вељко” из Штубика положиле су венце и цвеће на споменик палим ратницима.

Трећи дан смотре обележио је наступ дечијих изворних група из Илина, Кривеља, Вражогрнца, Штубика, Мокрања и у ревијалном наступу Рткова. Жири у саставу професор Драгослав Девић, етномузиколог, Живорад Ивковић, уметнички руководилац КУД “Стеван Мокрајац” и Бојан Милосављевић, наставник музичке културе, оценио је да је најбољи дечији програм приказала изворна група из Мокрања.

У централном такмичарском делу програма “Дођи драги вечерас на прело” наступиле су старије групе из Штипине општина Књажевац, Вражогрнца општина Зајечар, Кривог Вира општина Бољевац, Кривеља општина Бор, Мироча општина Мајданпек, Мокрања и Штубика општина Неготин и у ревијалном делу КУД “Лепа Влајна” из Рткова општина Кладово. Жири 39. Крајинских обичаја одлучио је да диплома и признање ‘Пастирица’ за најбољи приказ свеукупног програма на овогодишњој смотри, припадну изворној групи из Кривеља, општина Бор.

Дипломе са признањем “Пастирица” уручене су и за најбоље извођење изворних игара – изворној фолклорној групи из Вражогрнца, за најбољи приказ народног обичаја изворној групи из Мокрања, за најбоље извођење мелодије на изворном инструменту Милошу Динићу из Штубика, за најбоље извођење песме – дуету Милица Иваниш и Јелена Павловић из Вражогрнца, док је најбољу народну умотворину говорио Звонимир Павковић из Штипине.

Додељене су награде и најбољима у традиционалним народним вештинама. У брзом упредању вуне најбоља је била Горица Ракић из Штубика, која је за два минута упрела вунену нит од  6,15 м, док је најбољи качамак припремила Станкица Матејић из Кривеља.

И ове године велику пажњу публике привукла су и пастирска надметања а у све четири дисциплине тријумфовали су домаћи такмичари.

Победник у потезању чобанског штапа је Горан Маринковић (1987), а у скоку у даљ и у надметању – бацање камена с рамена – Дејан Гроздановић. Екипа из Штубика показала је и највише спретности и у надвлачењу конопца.

Титула најлепше чобанице 39. Крајинских обичаја припала је Маријани Симоновић из Кривеља. Прва пратиља је Славица Милорадовић из Штубика , а друга Клаудија Здравковић из  Мокрања. “За разлику од многих других манифестација , посусталих у кораку захтевног чувања И успешног очувања културне историје и традиције нашег краја, Крајински обичаји нису имали тај осетни замор у неговању вредности на које смо поносни” – истакао је између осталог,  затварајући смотру, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин и захвалио се свим учесницима манифестације који су својим гласом, игром  инструменталним умећем дали допринос очувању и неговању народног стваралаштва.

И 39.Крајинске обичаје у Штубику организовао је Дом културе “Стеван Мокрањац” из Неготина у сарадњи са месном заједницом Штубик и КУД-ом “Прераст” из Штубика, уз покровитељство Министарство културе, информисања и информационог друштва Србије и општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани