IN MEMORIAM – ЗОРАН СИМЈАНОВИЋ (1946-2021)

15092019_uMokranju1Вест да је чувени српски композитор Зоран Симјановић, бард филмске музике, изгубио битку са коронавирусом, затекла је све његове пријатеље, сараднике и познанике у Мокрањчевом Неготину.

Kао велики поштовалац дела Стевана Мокрањца, Симјановић је био редовни посетилац, али и искрен пријатељ и учесник “Мокрањчевих дана”, а од децембра 2019. и члан Програмске комисије Фестивала. Симјановић је дао немерљив допринос неговању и промоцији Фестивала, а Неготинци још памте његов програм “Мокрањчева музика на филму” изведен на 44. “Мокрањчевим данима”. Спону са Неготином Зоран Симјановић остварио је једним од својих последњих дела, музиком за популарну серију “Тајне винове лозе” чија се радња дешава у нашем крају и која је, посредно, допринела изузетној  промоцији неготинског виногорја и крајинских вина.

Kомпозитор Зоран Симјановић добитник је бројних високих одликовања и награда. Издвајамо награду за животно делу, награду града Београда, Удружења филмских уметника Србије… Kомпоновао је музику за више од 60 играних филмова и преко 50 телевизијских филмова и серија, исто толико анимираних и кратких филмова, као и за више стотина рекламних спотова.

Памтићемо га по музици за филмове  коју су обележили српску кинематографију:„Специјално васпитање“, „Мирис пољског цвећа“, „Национална класа“, „Земаљски дани теку“, „Бошко Буха“, „Петријин венац“, „Мајстори, мајстори“, „Сок од шљива“, „Сјећаш ли се, Доли Бел“, „Маратонци трче почасни круг“, „Вариола вера“, „Балкан експрес“, „Нешто између“, „Шта се згоди кад се љубав роди“, „Отац на слузбеном путу“, „Јагоде у грлу“…Такође, неколико десетина представа широм Србије се изводило и још увек се изводи уз његову музику („Дама из Максима“, „Рибе у мору“, „Харолд и мод“, „Дон Жуан се враћа из рата“, „Мандрагола“, „Догађај у месту Гога“, „Браћа Kарамазови“, „Моја драга“, „Kо се боји Вирџиније Вулф“, „Балкан експрес мјузикл“, „Нек иде живот“, „Пандорина кутија“, „Фалсификатор“…)

Kомпозитор Зоран Симјановић рођен је 1946. у Београду, где је као тинејџер почео је да свира у саставима “Силуете” и “Елипсе”, првим београдским рокенрол групама. Након сарадње са Зораном Христићем на музици за филм ‘Немирни’, прекида студије права и уписује Музичку академију у Београду.

Предавао је на Факултету драмских уметности и Факултету музичке уметности у Београду, као и на Академији умјетности у Бањалуци. За члана Савета РЕМ-а, крајем 2019. предложило га је Удружење композитора Србије.

Са одласком Зорана Симјановића, Дом културе „Стеван Мокрањац“, Фестивал „Мокрањчеви дани“ и Неготин,  остали су без великог пријатеља и сарадника.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани