КАМЕРНИ ХОР САЛУТАРИС ИЗ БЕЛОРУСИЈЕ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА 46. МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА

Камерни хор „Салутарис“ из Минска главног града Белорусије, победник је традиционалног Натпевавања хорова 46. Мокрањчевих дана у Неготину. Победнику Натпевавања, камерном хору „Салутарис“ и диригенту Олги Јанум припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића. Златну статуету победнику натпевавања и захвалнице свих учесницима уручио је председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић.

Мешовити хор „Салутарис“ основан је 2007. На извођачком репертоару имају ренесансну музику, духовну, традиционалну белоруску и руску, изворну народну музику и разноврсне поп аранжмане. Висок професионални ниво интерпретација сложених програма потврдио је низ концерата у Словенији, Шпанији, Италији, Пољској, Бугарској, Немачкој, Литванији и Белорусији. Хор је 2009. године освојио прву награду на десетом  фестивалу православне музике у Минску, а исте године је у сарадњи са Оперским студиом Белоруске државне музичке академије поставио на сцену оперу “Дидона и Енеј” , Хенрија Персла. У мају 2010. године хор је освојио и прву награду на Интернационалном фестивалу православне црквене музике у Пољској.

Диригент Олга Јанум је душа и креативни директор хора „Салутарис“. Завршила је белоруску Државну музичку академију 1994. године, као дипломирани диригент и певач. Тренутно води и хор при православној цркви у Минску.

Освајањем првог места на традиционалном натпевавању хорова, камерни хор „Салутарис“ стекао је право да одржи целовечерњи концерт на 47. ‘Мокрањчевим данима’, идуће године у Неготину.

На овогодишњем натпевавању хорова, поред хора из Белорусије учествовали су још и  Хор „Орфеј” из Словеније, Хор Моис Хасон из Македоније, хор ‘Преподобни Роман Слаткопојац’ из Панчева и Академски хор СКЦ-а из Ниша. Обавезна композиција била је ‘Њест свјат’ из Мокрањчевог опела, а о најбољем хору одлучивао је жири чији су чланови били селектор фестивала, музиколог Бранка Радовић и диригенти Милован Панчић и Немања Савић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани