СТАТУЕТА МОКРАЊЦА ХОРУ “АНКАРА“ ИЗ ТУРСКЕ

web_POBEDNIK-NATPEVAVANJAПолифони хор „Анкара“ под управом Нилгун Тускаја Аркан победник је Натпевавања хорова 57. „Мокрањчевих дана“ у Неготину.

Овај хор, један од најактивнијих у Турској, учесник бројних фестивала и добитник бројних признања, основан 1965. године, представио се на Натпевавању хорова делима турских композитора Илхана Барана, Невита Кодалија, свог оснивача Музафера Аркана, Ахмета Аднана Сајгуна и Ферита Тузуна, као и енглеског композитора Орланда Гибонса. Хор из Анкаре одлучио се да на Натпевавању, будући да је обавезно на овом хорском такмичењу, изведе Мокрањчеву композицију „Ne Güzelsin” (Како си лепа).

web_ANKARA-Turska-2- Очекивања су нам била да ћемо вероватно добити диплому па смо чекали на то и одушевили се Статуетом. Не желим да правим поређење јер нисам чула друге хорове, али смо ми напорно радили и спремали се за овај фестивал. Светски познати композитор Мокрањац је посетио Турску и компоновао је у Турској и ми смо вечерас извели и његову композицију. Укључићемо у свој репертоар више Мокрањчевих дела у будућности – прве су импресије диригентице Нилгун Тускаја Аркан.

web_HOR-UMETNICKE-SKOLE-Negotin-2Жири у саставу: проф. др Соња Маринковић, музиколог, др Катарина Томашевић, музиколог и Божидар Црњански диригент први пут су доделили награду за најуспешније изведену композицију на Фестивалу. Награда је отишла у руке Хору Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ под управом Данила Перковића за интерпретацију „Три мадригала, само мало другачија“ Константина Бабића.

web_INA-Zagreb-2Мешовити певачки хор „Ина“ из Загреба под управом Бојана Погрмиловића освојио је награду за аутентичну интерпретацију фолклором инспирисаних дела, док је Хору „Ars Vocalis“ из Београда, са диригентом Мирославом Арбановским припала награда за најкомплекснији изведени програм и најуспешнијег солисту Марка Костића.

.

Алексиначком мешовитом хору „Шуматовац“ под управом Димитрија Голубовића и Хору „Свети Симеон Богопримац“ из Смедеревске Паланке, којим је руководио Милош Урошевић, жири је доделио дипломе за учешће.

Фото: Сузана Михајловић Јовановић

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани