КОНЦЕРТ: ПАСАКАЉА И ЧАКОНА

54Mdani_cembalo3У галерији Мокрањчеве родне куће приређен је концерт „Пасакаља и чакона“ наше истакнуте чембалисткиње Светлане Стојановић Кутлача. Концерт је посвећен историјату барокних музичких форми пасакаље и чаконе. На програму су била дела Ђиролама Фрескобалдија, Бернарда Сторачеа, Луја Купрена, Жан Андри Данглбера, Франсоа Купрена, Јохана Себастијана Баха, Карл Филипа Емануела Баха и Мирослава Мише Савића, који је своју композицију посветио управо Светлани Стојановић Кутлача.

Пасакаља-варијација је музичка композиција умереног темпа која датира с краја 17. века и потиче од истоименог старинског плеса, пореклом из Шпаније. Чакона је врста контрапунктских варијација, лаганог до умереног темпа. У време барока најчешће је писана за виолину и гудачки оркестар.

Светлана Стојановић Кутлача, чембалисткиња, дипломирала и магистрирала чембало у класи проф. Оливере Ђурђевић, а клавир у класи проф. Зорице Димитријевић Стошић на ФМУ у Београду. Такође је дипломирала и на Електротехничком факултету у Београду. Магистрирала је са темом „Елементи шпанског фолклора у сонатама Доменика Скарлатија“, док је докторске уметничке студије завршила на тему „Приступ интерпретацији карактерних комада за чембало француског барокног композитора Франсоа Купрена“.

У иностранству је одржала 17 солистичких концерата, а у Србији и Црној Гори је наступала у свим значајним концертним салама. Сарађивала је са истакнутим вокалним и инструменталним солистима, као и са оркестром РТС и Београдском филхармонијом. Професор је чембала на Одсеку за рану музику у МШ  „Јосип Славенски“ у Београду од 1994. године.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани