ПОСВЕТЕ НЕГОТИНУ И МОКРАЊЦУ

12.09.2010, Неготин

IMG_4103-640x480Академски хор „Collegium musicum“ из Београда, свој концерт на 45. Мокрањчевим данима, насловио је „Посвете Неготину и Мокрањцу“ и у њега уткао делове Литургије Светог Јована Златоустог, Стевана Мокрањца. У за неготинску публику бираном репертоару посебно место заузео је Двопев, оп.75 (1983) академика Дејана Деспића, писан за обоу и женски хор.

IMG_4106-640x480Извођење ове композиције,  „Collegium musicum“ и уметнички руководилац и диригент Даринка Матић-Маровић, посветили су композитору, у част његовог 80-тог рођендана. Као солисти, у програму „Посвете Неготину и Мокрањцу“, наступили су: Светлана Бојчевић Цицовић, првакиња Београдске опере и  Дарко Манић, које је неготинска публика, наградила громогласним аплаузом за извођење Царске јектеније, руског напева непознатог аутора из 18. века, као и Тијана Илишевић, Владимир Андрић, првак Београдске опере, Милица Тегелтија на блок-флаути и обоисткиња Ивана Дакић.

Хор, који је током готово 40 година постојања одржао преко 3000 концерата у земљи и иностранству, већ по традицији, фестивалска публика враћала је на бис и концерт напустила задовољна приказаним.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани