KОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ДОМА КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ПОВОДОМ 54.“МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“

Press_UNS_54_2На конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а у Београду представљени су програм, концепција и учесници овогодишњег фестивала „Мокрањчеви дани“ који се по педесет четврти пут организује у Неготину, родном граду великана српске музике – композитора Стевана Стојановића Мокрањца, у његову част, од 14. до 20. септембра.

На конференцији су говорили Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Јованка Стефановић-Станојевић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин и Др Соња Маринковић, селекторка фестивала.
Поздрављајући присутне представнике медија Владимир Величковић, председник Општине Неготин је истакао да је у Србији фестивала је, из дана у дан, све више. Али оних који за циљ имају промоцију уметничке музике, очување српске музике и трага наших композитора, веома мало.

- Имајући у виду значај стваралаштва нашег суграђанина, мислим да су „Мокрањчеви дани“ које Неготин сваког септембра, организује уз подршку Владе Републике Србије, Министарства културе и информисања и пријатеља фестивала, један од наших најзначајнјих фестивала. Ове године, наш град, посетиће 1000 учесника и бројни посетиоци, музички стручњаци, поштоваоци Мокрањчевог дела. Драго ми је што ћемо ове године, поред многобројних значајних уметника из Србије, угостити и хорове из Њујорка, Амстердама, Подгорице, Скопља и Москве. Надам се да ће и овогодишњи дани музике у Неготину, овде рачунам на вашу помоћ, медијску подршку подсетити грађане Србије колико је важна наша мисија – промоција легата који је свима нама завештао Стеван Стојановић Мокрањац и колико је важно дати свој допринос у очувању наше уметничке музике, за генерације које долазе – истакао је председник Величковић.

Величковић се захвалио на подршци, Министарству културе и информисања Републике Србије, бројним пријатељима фестивала и медијима који ће пратити програме, учесницима и посетиоцима, драгој публици која воли наш фестивал, и посебно организаторима, Програмској комисији фестивала, Дому културе „Стеван Мокрањац“ и бројним неготинским институцијама које помажу у организацији и упутио позив свим грађанима Србије, поштоваоцима Мокрањчевог опуса, људима добре воље, да 14. септембра дођу у Неготин и осете део овогодишње музичке и српске фестивалске атмосфере.

Јованка Стефановић-Станојевић, в.д. директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ је истакла да је све спремно за почетак Фестивала и разјаснила идејни концепт ликовног решења овогодишњег фестивала за који је заслужан Марко Стојановић, графички дизајнер, који дочарава основну мисију Фестивала, промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, стилизованом звездом сачињеном од препознатљивог Мокрањчевог споменика у Неготину, његове музике и светлости која зрачи из епицентра у Неготину са жељом да изађе из родног Неготина и распрши се по Србији, Европи, свету.

Проф. др Соња Маринковић, селектор 54. „Мокрањчевих дана“ представила је програм Фестивала.
-Уважавајући традицију и значај фестивала „Мокрањчеви дани“ програмски концепт 54. фестивала чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, доприноси афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције.
Фотографије: Прес центар УНС/Милош Мишков

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани