ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

4010_1 [800x600]Родну кућу Стевана Мокрањца у Неготину и ове године на дан рођења славног композитора испунили су музика и бројни гости, који су се  традиционално окупили у његовој родној кући да обележе 157. годишњицу рођења Неготинца који је славу родног града пронео широм света. У музичком делу програма наступили су студенти Факултета музичке уметности из Београда, а одржана је и промоција 14. Броја часописа “Мокрањац“.

Програм обележавања годишњице рођења Стевана Стојановића Мокрањца почео је резањем славског колача уз саслужење свештенства црквене општине Неготин и Манастира Буково, а поводом славе Дома културе Светог Стевана. Цвеће на споменик славног композитора у комплексу његове родне куће положили су представници локалне самоуправе, Месне заједнице Мокрање, иституција културе из Неготина и Београда и музичких школа које носе име славног Неготинца. Бројне госте у Мокрањчевој родној кући поздравио је председник општине Неготин мр Милан Уруковић.

4010_2 [800x600]„Мокрањац је део, не само музичке и неготинске, већ и целокупне српске историје, а ми смо само једна од генерација која преноси нашим наследницима причу о слави овог великог човека и ствараоца. Са своје стране, ми представници актуелне власти  чинимо све да и у овим економски тешким временима, на часним принципима које нам налаже богата традиција неготинска, наставимо тековине славних предака и баш, као Стеван Мокрањац, општину водимо у европском и слободарском духу. На то нас обавезују сени наших великана, пре свега Стевана Мокрањца. Ове године, њему у част,  организоваћемо 48. Мокрањчеве дане, фестивал по коме се препознаје српска музичка сцена, а све у сусрет великом педесетогодишњем јубилеју,  који нас очекује 2015. године“, истакао је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.

У част дана рођења славног српског композитора у његовој родној кући приређена је и промоција четрнаестог броја часописа „Мокрањац“, који су представили др Соња Маринковић, професор на Факултету музичке уметности у Београду, иначе главни и одговорни уредник овог издања и Ново Томић, новинар и први уредник.

 Овај, за Неготинце врло значајан културни догађај, употпунили су студенти Факултета музичке уметности на одсеку гитаре Милош Зубац и Марко Сарић изводећи дела Дауленда, Менца и Родрига.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани