ЈУБИЛАРНИ 20. ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

web_1У сали Дома културе одржан је традиционални, ове године јубиларни 20. годишњи концерт Културно уметничког друштва „Стеван  Мокрањац“ . Неготинска публика  топло је поздравила атрактиван програм са око 100 учесника, чланова КУД „Стеван Мокрањац“ и њихове госте.

Почетак двадесетог по реду традиционалног годишњег концерта Културно уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ , у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ , под покровитељством Општине Неготин, означио је оркестар овог ансамбла. Концерт су отворили најстарији чланови ансамбла са Староградским играма у кореографији Дејана Ивковића. Публика је потом уживала  и у Играма из Хомоља, које је на сцену донео први ансамбл КУД „Стеван Мокрањац“ у кореографији  Живорада Ивковића.

У наставку програма наступила је Етно група „Мариника“, која постоји и ради од 2008. год. Оснивач и диригент групе, као и композитор већине аранжмана песама које група изводи је Данијела Марковић, дипломирани музички педагог. Чланице ове етно групе представиле су се песмом из западне Србије „Три девојке збор збориле“ , а након тога и народном влашком  песмом „Јуање, Јуање“ коју је отпевала Наталија Каралић, матуранткиња Неготинске гимназије.

Уследио је сплет мелодија које је на хармоници одсвирао Бојан Дуцић, ученик УШ „Стеван Мокрањац“ и корепетитор КУД „Стеван Мокрањац“.

За крај првог  блока још једном су се представили  ветерани фолклорног ансамбла са кореографијом  Дејана Ивковића, састављеном од српских игара Неготинске Крајине.

У наставку програма Слађана Стојановић, председница Скупштине КУД „Стеван  Мокрањац“ уручила је  годишња признања члановима КУД-а  и пријатељима и гостима ове традиционалне манифестације. Признања у виду захвалница за спонзорство добиле су фирме  Уљарица НОВА, Еликсир Прахово,  Алкана Трејд и Народне новине „Завичај“, као и Милоје Банковић. На 20. Традиционалном концерту КУД-а „Стеван Мокрањац“ Неготин подељена су признања члановима друштва Жељани Милојевић, Анђели Ивковић и Александри Думитрашковић из првог ансамбла фолклорне секције, као и члановима ветерана Жељки Станојловић, Драгану Михајловићу, Светлани Пејкић и Љубинки Лончар. За ручну израду ношње у креативној радионици признања су добиле Зорица Лазаревић и Душанка Милићевић.

 

Концерт је потом настаљен играма из Неготинске Крајине, у извођењу првог ансамбла КУД „Стеван Мокрањац“. Етно група „Мариника“ је након тога извела мелодије „Игра моје окићено јање“ – грокталицу из централне Босне, „Бела Вило на тебе ми криво“ песму из источне Србије и „Падурје, соро падурје“ („Шумо, сестро шумо“) – традиционалну влашку песму, коју је отпевала Милена Марковић, ученица прве године Неготинске гимназије и УШ „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Први пут на традиционалном годишњем концерту КУД „Стеван Мокрањац“ наступио је и омладински ансамбл са Играма из Црноречја у кореографији Дејана Ивковића.

 У финишу концерта, неготинска публика уживала је у наступу дугогодишњег члана и инструменталисте Милоша Динића, који је на фрули одсвиро мелодију „Зајди, Зајди“ и коло „Старачки гег“.

За сам крај концерта чланови КУД-а „Стеван Мокрањац“ одиграли су Лесковачку четворку, Власинку, Барски чачак и  Бугарку.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани