ПОЧЕЛИ 39. СУСРЕТИ СЕЛА

3612_1Наступом културно уметничких друштава „Мокрањац“ из Мокрања и „Младост“ из Чубре у суботу, 24. марта, почела је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села у општини Неготин. Манифестацију која се по 39. пут одржава у нашој општини, отворио је заменик председника општине Неготин Бранко Марковић.

.

3612_2Културно-уметничко друштво „Мокрањац“ има дугу традицију у Мокрању, месту порекла породице великог српског композитора Стевана Мокрањца, али је готово две деценије било неактивно. Последње четири  године, са обновљеним радом, потврдило је своју виталност. Титулом победника прошлогодишњих сусрета, село Мокрање и КУД „Мокрањац,“ са програмом Навечерје,  стекли су право да, као домаћини, отворе 39. Сусрете села.

Гостујуће Културно уметничко друштво „Младост“ из Чубре, својим програмом „Просидба „ вратило је публику у једно давно време утемељене породичне традиције у крајинском српском селу.

Синоћ су се својим програмима у Шаркамену представила Културно уметничка друштва „Врело“ из села домаћина и гостујући  „Аранђел Матић“ из Поповице.

Чланови Културно уметничког друштва из Поповице приказали су народни обичај „Дарачење вуне“, док се домаћин представио народним обичајима везаним за Ђурђевдан.

Свечано отварање Тридесет деветих  Сусрета села општине Неготин, у којима ће ове године учествовати 12 месних заједница и исто толико културно уметничких друштава, било је прилика да се изрази захвалност свима онима који на разне начине помажу трајање ове смотре, посебно месним заједницима и њиховим аматерским ансамблима –  чуварима богате  музичке и обичајне традиције Неготинске Крајине.

У наставку првог  круга  овогодишњих „Сусрета села“ Општине Неготин, идућег викенда, своје програме приказаће још 6 културно уметничких друштава. У петак 30.марта  КУД „Живојин Тодоровић“ из Тамнича дочекаће чланове КУД-а „Димитрије Беливакић“ из Буковча. У суботу 31.марта у Штубику ће своје програме приказати чланови културно уметничких друштава „Прераст“ из домаћег села и „Ратар“ из Јасенице, док ће у недељу 1.априла чланови КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола дочекати госте из Карбулова, који су се после три деценије поново укључили у такмичење.

Сусрете села, традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством општине Неготин. Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена  у оквиру „Мајских свечаности“  у неготинском Дому културе.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани