ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОЂЕЊА СТЕВАНА МОКРАЊЦА

Rodjendan_Stevan_Mokranjac_2Дом културе „Стеван Мокрањац“ свој први програм у Новог години, традиционално посвећује великану српске музике и Неготина, Стевану Стојановићу Мокрањцу, обележавањем његовог дана рођења. И ова 164. годишњица рођења славног композитора посвећена је његовом делу, али и припремама за јубиларне 55. „Мокрањчеве дане“.

По обичају, сенима славног Мокрањца поклонили су се и цвеће на споменик у комлексу његове родне куће положиле су делегације Општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и других културних институција Неготина. Резање славског колача, у присуству бројних поклоника Мокрањчеве музике,  уз саслужење свештенства неготинске Црквене општине и пратњу Црквеног хора којим руководи Светлана Кравченко, обављено је у галерији Дома културе.

Најновији, 21. часопис „Мокрањац“ публици је, заједно са музикологом Стефаном Цветковићем представила др Соња Маринковић, селектор Фестивала“Мокрањчеви дани“.

-Неготин је град који достојанствено чува сећање на своје велике људе, а пре свих на Стевана Мокрањца. Сви ми који долазимо на ово ходичашће и поводом годишњице његовог рођења и „Мокрањчевих дана“ осећамо огромну захвалност према овдашњим људима који тако брижно одају почаст свом великану- истакла је др Соња Маринковић.

-Ове године ћемо организовати јубиларне 55. „Мокрањчеве дане“ и настојати да Мокрањчево бесмртно дело још шире промовишемо и имамо још више хорова који ће на сталном репертоару неговати његов изузетно значајан опус – истакла је, поздрављајући уважене госте, Јованка Стефановић-Станојевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“.

- Намера нам је да овогодишњи 55. „Мокрањчеви дани“ буду још бољи како би привукли већи број Мокрањчевих следбеника из земље и иностранства. То је заједнички задатак локалне самоуправе, Дома културе, Програмске комисије Фестивала као и свих институција и појединица који могу да дају свој допринос. Наш циљ је да Неготин постане незаобилазна, музичка, уметничка дестинација- поручила је Татјана Панић, чланица Општинског већа задужена за културу, туризам и информисање.

Програм је завршен концертом дела познатих домаћих и иностраних композитора који је на гитари извео Никола Јелачић, студент четврте године Факултета музичких уметности у Београду.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани