СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ НА МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

Песма без  речи

Други дан 46. Фестивала Мокрањчеви дани у Неготину био је у знаку виолине нашег прослављеног уметника Стефана Миленковића, који је својом беседом и отворио овогодишње музичке свечаности. Програм са делима Виталија, Брамса, Вијењавског, Сен Санса и Равела, Миленковић је изнео кроз занимљиво скројен реситал и непрестани двочасовни контакт са публиком.

Мокрањчеви дани су у Неготин , родни град Стевана Стојановића Мокрањца, довели, директно из Америке, некада чудо од детета, Паганинија 20. века, данас угледног виолинисту светског реномеа, Стефана Миленковића, који је одржао концерт уз клавирску пратњу пијанисткиње Истре Печвари. Миленковића овдашња публика добро памти јер јој се са извођачке сцене Дома културе већ неколико пута поклањао пажљиво бирајући програме за наступ. Ове сезоне, уз много шаљивих и шармантних речи, али крајње озбиљно изабрана дела уметничке музике великих композитора, која је, не само виолином већ и речима, настојао да приближи најширој публици у двочасовном рециталу у чему је у потпуности успео.

Ванредни  професор  виолине на Универзитету Илиноис у Америци, а до скора на престижном Џулијарду, постиже готово све што науми и дубоко је привржен својм инструменту, баш као и међународним хуманитарним акцијама , па није ни чудно што је  носилац награде Најхуманија особа. Уметничка и сва остала признања постиже вежбањем у које улаже сате, дане, месеце, тачније године непрекидног рада, што је подвукао и у својој беседи на отварању 46. Мокрањчевих дана. Била је то прилика да заједно са публиком и гостима, у духовитом обраћању, подели размишљања о будућности класичне музике у модерном друштву, које како је рекао, нема намеру да гледа уназад, већ незаустављиво и по мало безглаво – јуриша напред. А и када гледа уназад, то најчешће бива из погрешних разлога. Стефан Миленковић је, на свој непосредан и духовит начин, обележио 46. Мокрањчеве дане у Неготину, увек у друштву гостију Фестивала, новинара и пријатеља које је стекао. Такође и бројне публике на концерту за који је владало велико интересовање. С разлогом.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани