ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ

Svi nasi pobednici 1Светски дан музике, 21. јун у Неготину је обележен традиционалним концертом награђених ученика Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. На сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ смењивали су се најмлађи следбеници неготинског великана, композитора Стевана Стојановића-Мокрањца, победници међународних, републичких и регионалних музичких смотри.

На историјат и значај обележавања Светског дана музике, у уводном обраћању, подсетила је директорка Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Драгана Пашић.

Неготинској публици најпре су се представили хор ОМШ „Стеван Мокрањац“, композицијом Стевана Мокрањца „Под ноћ пођох“, којом је освојио 2.награду  на Републичком фестивалу ФЕДЕХО у Београду, а затим  и Женска певачка група ОМШ војвођанском крајишком песмом  „Устај домаћице, дођоше краљице“ награђена  2.наградом  Вокалног етно фестивала ВЕФ 2017. Руководилац је била Александра Ђукић.

Давид Сурдановић, ученик 2. разреда СМШ на одсеку трубе, извео је композицију „Фантазија“, којом је освојио прву награду на Републичком такмичењу у Београду, Меморијалном такмичењу дувача „Миле Пауновић“ и Међународном фестивалу „Музичко пролеће“.

Јелена Поповић, ученица 2.раз. ОМШ на одсеку клавира у класи Слађане Радукановић и Марија Милосављевић, ученица 3. рареда ОМШ у класи Биљане Добрић, освојиле су другу награду на Републичком такмичењу у Београду, а док су се заједно са њима са Међународног пијанистичког такмичења у Смедереву са наградама вратили и Никола Његушић, Ана Крстић, Анастасија Михајловић и Анастасија Његушић.

Запажен успех на фестивалу Златна нота у Доњем Милановцу, Међународном фестивалу у Турн Северину и Међународном такмичењу NaissusGuitar, Ниш, постигли су гитаристи Леонида Митровић, Лука Вујић, Матеја и Страхиња Војводановић, Лазар Дејановић и Урош Стојановић.

Ивана Стингић освојила је 1. награду на Међуокружном такмичењу виолиниста, Лука Лукић, на кларинету 1. награду на Меморијалном такмичењу дувача „Миле Пауновић“ у Неготину.

Јелена Драгомировић са одсека соло певања , ове школске године освојила је 2. награду на Међународном фестивалу у Аранђеловцу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани