Архиве: Аматеризам

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1
web2

Дамјан Добрић, ученик Техничке школе, Мина Радивојевић, ученица ОШ  „Вера Радосављевић“ и Лејла Флутурецић из ОШ „Павле Илић Вељко“ у Прахову, представљаће Борски округ на 55. Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, 18. и 19. маја.

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1
web2

Најбољи рецитатори општине Неготин за 2024. су Дамјан Добрић, ученик Техничке школе, у старијем узрасту, Леа Рајић, ученица ОШ „Вера Радосављевић“ у средњем узрасту и Лејла Флутурецић из ОШ „Павле Илић Вељко“ Прахово, у млађем узрасту.

ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web_opstinska-sr
web_okruzna-sr
Дом културе „Стеван Мокрањац“, у сарадњи са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“, 11. и 12. априла 2024. године, организује општинско и окружно такмичење рецитатора под називом „Песниче народа мог“.
Oпштинско такмичење рецитатора најављено је за 11. април од 18 сати у сали Дома културе у Неготину и окупиће 46 учесника у три категорије.

ПОЧИЊУ 48. „СУСРЕТИ СЕЛА“

48ss_2024
Овогодишња традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и под покровитељством општине Неготин, почиње у недељу 14. априла од 20 сати у Сиколу где ће као домаћин КУД „Чучук Стана“ дочекати КУД „Врело“ из Шаркамена.
За учешће у манифестацији, која ће у својој 48. сезони имати ревијални карактер, пријавило се пет месних заједница: Буковче, Јабуковац, Кобишница, Сиколе и Шаркамен.

ОДРЖАНИ „МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“ У СИКОЛУ

web1У Сиколу су, у суботу 11. новембра, одржани овогодишњи „Михољски сусрети села“ под покровитељством Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин а уз суорганизацију Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, КУД „Чучук Стана“ из Сикола, Месне заједнице Сиколе и бројних мештана и пријатеља овог крајинског села.

Манифестација „Михољски сусрети села“ која се ове године организује у 95 градова и општина у Србији за циљ има оживљавање села, промовисање традиционалног начина живота, народне културе и традиције и унапређивање друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.

.

„МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“ 11. НОВЕМБРА У СИКОЛУ

web_Miholjski-SS2023_1
web_Miholjski-SS2023_2
Сиколе је ове године домаћин манифестације „Михољски сурети села“. Уз покровитељство Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин, за суботу 11. новембар најављен је целодневни програм.
Свечано отварање манифестације је у 10 сати у школи у Сиколу. После поздравне речи представника општине Неготин, биће уприличена изложба ученичких радова посвећених Чучук Стани, а у овом делу програма учествује и Хор Храма Свете Тројице из Неготина под управом диригента Светлане Кравченко.
У центру села у 11 сати полагањем цвећа на споменик палим ратницима биће обележен Дан примирја у Првом светском рату. На храброст српских јунака подсетиће нас Маја Станојловић, професор историје.

АМАТЕРИ ИЗ СИКОЛА И КОБИШНИЦЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА САБОРУ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА СРБИЈЕ

web3Селекцијом Централног савеза аматера у култури Србије, фоклорни ансамбли културно-уметничких друштава „Чучук Стана“ из Сикола и „Воја Чурић“ из Кобишнице, минуле суботе, представљали су општину Неготин на 51. Сабору народног стваралаштва Србије у Горњем Милановцу.
КУД „Чучук Стана“ из Сикола приказало је сплет игара из свог села и наступило је у пратњи фрулаша Витомира и Живојина Станојевића и бубњара Новице Јаковљевића.

ОДРЖАНИ 50. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Najlepse-cobaniceЈубиларни 50.„Kрајински обичаји“, једна од најстаријих манифестација у Неготинској Kрајини одржани су у Неготину 18. и 19. јуна. Пуних 50 година, ова манифестација изворног народног стваралаштва, под своје окриље, свакога јуна, у време сећања на историјски догађај – чувену битку код Штубика и Малајнице, пре тачно 216. година, окупља искрене заљубљенике и чуваре народне културе и традиције и ослања се и на јунаштво и богатство духа наших Kрајинаца.

ГОСТОВАЊЕ ГРУПЕ „КАЛЕМ“ У ДОМУ КУЛТУРЕ

1KalemУ сусрет Крајинским обичајима, традиционалној манифестацији изворног народног стваралашта, која ове године обележава пола века свог опстајања на културној мапи источне Србије, Дом културе „Стеван Мокрањац“ најављује богат програм у Неготину и Штубику. Сходно јубилеју који желимо да обележимо са публиком и учесницима од којих нам многи традиционално пружају подршку својим учешћем свих ових година, на великој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у недељу, 18. јуна од 20 часова, приређујемо концерт традиционалне музике групе КАЛЕМ коју чине професионални, академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара).

50. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

web_Krajinski-obicaji

„Крајинске обичаје“, традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва, Дом културе „Стеван Мокрањац“ организоваће ове године 18. и 19. јуна у Неготину и Штубику.

Неготински Дом културе, „Крајинске обичаје“ организује у оквиру аматерске делатности, као посебне активности везане за неговање и чување изворне културе и традиције у Неготинској Крајини. Ове године „Крајински обичаји“ ће имати златно, педесето издање, а биће организовани под покровитељством Општине Неготин и Министарства културе Републике Србије. Суорганизатори су: Месна заједница Штубик, Основна школа „Хајдук Вељко“ Штубик и КУД „Прераст“ из Штубика.

СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1Милица Ћосић, ученица Неготинске гимназије, Кристина Траиловић из ОШ „Павле Илић Вељко“ из Прахова и Трифун Ђорђевић, ђак ОШ „Бранко Радичевић, представљаће Борски округ на 54. Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, 19. и 20 маја.
Учеснике Окружне смотре рецитарора „Песниче народа мог“ одржане у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину оцењивао је жири у саставу: Весна Тешовић, професор књижевности и српског језика, директор Библиотеке у Бору, Предраг Грбић, глумац позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару и Мирослав Стојменовић, професор српског језика и књижевности у ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару.

ОДРЖАНИ МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У ЈАБУКОВЦУ

У недељу, целодневним програмом у  Јабуковцу, одржана је прва манифестација „Михољски сусрети села“ у Општини Неготин.

У Цркви Вазнесења Господњег одржана је Света Литургија уз учешће Хора Храма Свете Тројице. Манифестацију је у ОШ „Јован Јовановић Змај“ отворио председник општине Неготин Владимир Величковић. Потом је уследио наступ Хора Храма Свете Тројице, под управом Светлане Кравченко и програм ученика школе из Јабуковца који су у оквиру теме „ТВ емисија Михољски сусрети села“ приказали сегменте из различитих области сеоског живота мештана Јабуковца. Народном песмом „Гергина“ представила се ученица седмог разреда Виолета Николић. Школски програм заокружен је наступом ритмичке групе.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА 2022.

web_miholjski_susreti_sela_2022Манифестација „Михољски сурети села 2022“ биће одржана, уз покровитељство Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин, у крајинском селу Јабуковац, у недељу 27. новембра. Циљ манифестације „Михољски сусрети села 2022“ која се ове године организује у 87 градова и општина, је неговање културе и традиције, и обогаћење друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.

ОДРЖАН КОНЦЕРТ „КЛАСИКА ЗА СВЕ“

web_16Вокални ансамбл Удружења АртИст, Миља Виденовић, мастер музичких студија и професор клавира у УШ „Стеван Мокрањац“, један од водећих младих тенора у Србији, Стеван Каранац,  докторант извођачких уметности на катедри за соло певање ФМУ у Београду и стални члан Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, солиста прве категорије,  Магдалена Антић, мастер музички уметник, сопран, професор УШ „Стеван Мокрањац“, а сви они добитници многих награда и признања, представили су се 25.јула на концерту одабране класичне музике- „Класика за све“, на сцени на отвореном, на платоу испред главног улаза у Дом културе „Стеван Мокрањац“.

ОДРЖАНИ „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“ У ШТУБИКУ

PLAKAT-2022Манифестација изворног народног стваралаштва “Крајински обичај“, одржана је 19. јуна у Штубику. Почела је дефилеом учесника и обраћањем Ненада Војиновића, директора Историсјког архива у Неготину, поводом  обележавања 215. годишњице битке на Штубику и Малајници.

-Деветнаестог  јуна 1807. године, пре 215 година, завршен је други део битке на Штубику и Малајници у којој је устаничка српска војска заједно са Русима однела потпуну победу. Са наше стране у том страшном боју пало је 200 бораца и 130 Москова, како их је Карађорђе звао. Живо сећање и прослављање ових великих јунака дају храну и мелем душама нашим и стремљење ка сваком добру, а сећањем на њих отржемо их од заборава и пред собом, по речима Владике Николаја имамо живу галерију својих великих и светлих духова. Нека им је вечна слава и хвала!

49. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

PLAKAT-2022“Крајински обичаји”, једна од најстаријих манифестација изворног народног стваралаштва у Србији, којом се одржава сећање на херојску битку на Штубику и Малајници из 1807. године, биће одржана у недељу, 19. јуна у Штубику.

На 49. “Крајинским обичајима”, који почињу у 10 сати, наступиће културно-уметничка друштва из Кобишнице, Јабуковца, Буковча, Сикола, Шаркамена, Подгорца и села домаћина, Штубика.  Програмом је предвиђено и такмичење у народним вештинама а, традиционално, и избор најлепше чобанице.

ЗАВРШЕНИ 47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

web_1ssela2022

ЦВЕТИЋИ ИЗ ЈАБУКОВЦА НА 34. СМОТРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ СРБИЈЕ У БАДЊЕВЦУ

web_Decija-folklorna-grupa-KUD-a-FLORICIKAУ организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин и под  покровитељствим Општине Неготин, у суботу, 4. јуна, дечија фолклорна група АКУД-а „Флоричика“ из Јабуковца представљала је Општину Неготин на централној државној манифестацији народног стваралаштва деце Србије, у Бадњевцу (Општина Баточина).

.

.

..

КОБИШНИЦА НА ХОМОЉСКИМ МОТИВИМА У КУЧЕВУ

web_KUD-Voja-Curic-Kobisnica54. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“ одржана је у Кучеву, од 1. до 4. јуна 2022. године.

Најзначајнији део програма Смотре је Концерт народних уметника, али и концерт „Дечје стваралаштво“, као и низ традиционалних програма као што су Продајна изложба хомољског сира и меда, Демонстрација испирања злата на обали Пека, Такмичење „Златне руке“, Базар старих заната, разне изложбе, промоције, концерт…

47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ 2022, У БУКОВЧУ И СИКОЛУ

web_ssela2022

3. јун 2022, Буковче
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин настављена је 03. јуна 2022. године у Буковчу. Културно-уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ из Буковча угостило је чланове КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола, уз приказ игранке поводом заветине.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани