Архиве: Аматеризам

ОДРЖАНИ 50. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Najlepse-cobaniceЈубиларни 50.„Kрајински обичаји“, једна од најстаријих манифестација у Неготинској Kрајини одржани су у Неготину 18. и 19. јуна. Пуних 50 година, ова манифестација изворног народног стваралаштва, под своје окриље, свакога јуна, у време сећања на историјски догађај – чувену битку код Штубика и Малајнице, пре тачно 216. година, окупља искрене заљубљенике и чуваре народне културе и традиције и ослања се и на јунаштво и богатство духа наших Kрајинаца.

ГОСТОВАЊЕ ГРУПЕ „КАЛЕМ“ У ДОМУ КУЛТУРЕ

1KalemУ сусрет Крајинским обичајима, традиционалној манифестацији изворног народног стваралашта, која ове године обележава пола века свог опстајања на културној мапи источне Србије, Дом културе „Стеван Мокрањац“ најављује богат програм у Неготину и Штубику. Сходно јубилеју који желимо да обележимо са публиком и учесницима од којих нам многи традиционално пружају подршку својим учешћем свих ових година, на великој сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ у недељу, 18. јуна од 20 часова, приређујемо концерт традиционалне музике групе КАЛЕМ коју чине професионални, академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара).

50. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

web_Krajinski-obicaji

„Крајинске обичаје“, традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва, Дом културе „Стеван Мокрањац“ организоваће ове године 18. и 19. јуна у Неготину и Штубику.

Неготински Дом културе, „Крајинске обичаје“ организује у оквиру аматерске делатности, као посебне активности везане за неговање и чување изворне културе и традиције у Неготинској Крајини. Ове године „Крајински обичаји“ ће имати златно, педесето издање, а биће организовани под покровитељством Општине Неготин и Министарства културе Републике Србије. Суорганизатори су: Месна заједница Штубик, Основна школа „Хајдук Вељко“ Штубик и КУД „Прераст“ из Штубика.

СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web1Милица Ћосић, ученица Неготинске гимназије, Кристина Траиловић из ОШ „Павле Илић Вељко“ из Прахова и Трифун Ђорђевић, ђак ОШ „Бранко Радичевић, представљаће Борски округ на 54. Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, 19. и 20 маја.
Учеснике Окружне смотре рецитарора „Песниче народа мог“ одржане у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину оцењивао је жири у саставу: Весна Тешовић, професор књижевности и српског језика, директор Библиотеке у Бору, Предраг Грбић, глумац позоришта „Зоран Радмиловић“ у Зајечару и Мирослав Стојменовић, професор српског језика и књижевности у ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару.

ОДРЖАНИ МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У ЈАБУКОВЦУ

У недељу, целодневним програмом у  Јабуковцу, одржана је прва манифестација „Михољски сусрети села“ у Општини Неготин.

У Цркви Вазнесења Господњег одржана је Света Литургија уз учешће Хора Храма Свете Тројице. Манифестацију је у ОШ „Јован Јовановић Змај“ отворио председник општине Неготин Владимир Величковић. Потом је уследио наступ Хора Храма Свете Тројице, под управом Светлане Кравченко и програм ученика школе из Јабуковца који су у оквиру теме „ТВ емисија Михољски сусрети села“ приказали сегменте из различитих области сеоског живота мештана Јабуковца. Народном песмом „Гергина“ представила се ученица седмог разреда Виолета Николић. Школски програм заокружен је наступом ритмичке групе.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА 2022.

web_miholjski_susreti_sela_2022Манифестација „Михољски сурети села 2022“ биће одржана, уз покровитељство Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин, у крајинском селу Јабуковац, у недељу 27. новембра. Циљ манифестације „Михољски сусрети села 2022“ која се ове године организује у 87 градова и општина, је неговање културе и традиције, и обогаћење друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.

ОДРЖАН КОНЦЕРТ „КЛАСИКА ЗА СВЕ“

web_16Вокални ансамбл Удружења АртИст, Миља Виденовић, мастер музичких студија и професор клавира у УШ „Стеван Мокрањац“, један од водећих младих тенора у Србији, Стеван Каранац,  докторант извођачких уметности на катедри за соло певање ФМУ у Београду и стални члан Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, солиста прве категорије,  Магдалена Антић, мастер музички уметник, сопран, професор УШ „Стеван Мокрањац“, а сви они добитници многих награда и признања, представили су се 25.јула на концерту одабране класичне музике- „Класика за све“, на сцени на отвореном, на платоу испред главног улаза у Дом културе „Стеван Мокрањац“.

ОДРЖАНИ „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“ У ШТУБИКУ

PLAKAT-2022Манифестација изворног народног стваралаштва “Крајински обичај“, одржана је 19. јуна у Штубику. Почела је дефилеом учесника и обраћањем Ненада Војиновића, директора Историсјког архива у Неготину, поводом  обележавања 215. годишњице битке на Штубику и Малајници.

-Деветнаестог  јуна 1807. године, пре 215 година, завршен је други део битке на Штубику и Малајници у којој је устаничка српска војска заједно са Русима однела потпуну победу. Са наше стране у том страшном боју пало је 200 бораца и 130 Москова, како их је Карађорђе звао. Живо сећање и прослављање ових великих јунака дају храну и мелем душама нашим и стремљење ка сваком добру, а сећањем на њих отржемо их од заборава и пред собом, по речима Владике Николаја имамо живу галерију својих великих и светлих духова. Нека им је вечна слава и хвала!

49. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

PLAKAT-2022“Крајински обичаји”, једна од најстаријих манифестација изворног народног стваралаштва у Србији, којом се одржава сећање на херојску битку на Штубику и Малајници из 1807. године, биће одржана у недељу, 19. јуна у Штубику.

На 49. “Крајинским обичајима”, који почињу у 10 сати, наступиће културно-уметничка друштва из Кобишнице, Јабуковца, Буковча, Сикола, Шаркамена, Подгорца и села домаћина, Штубика.  Програмом је предвиђено и такмичење у народним вештинама а, традиционално, и избор најлепше чобанице.

ЗАВРШЕНИ 47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

web_1ssela2022

ЦВЕТИЋИ ИЗ ЈАБУКОВЦА НА 34. СМОТРИ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ СРБИЈЕ У БАДЊЕВЦУ

web_Decija-folklorna-grupa-KUD-a-FLORICIKAУ организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин и под  покровитељствим Општине Неготин, у суботу, 4. јуна, дечија фолклорна група АКУД-а „Флоричика“ из Јабуковца представљала је Општину Неготин на централној државној манифестацији народног стваралаштва деце Србије, у Бадњевцу (Општина Баточина).

.

.

..

КОБИШНИЦА НА ХОМОЉСКИМ МОТИВИМА У КУЧЕВУ

web_KUD-Voja-Curic-Kobisnica54. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“ одржана је у Кучеву, од 1. до 4. јуна 2022. године.

Најзначајнији део програма Смотре је Концерт народних уметника, али и концерт „Дечје стваралаштво“, као и низ традиционалних програма као што су Продајна изложба хомољског сира и меда, Демонстрација испирања злата на обали Пека, Такмичење „Златне руке“, Базар старих заната, разне изложбе, промоције, концерт…

47. „СУСРЕТИ СЕЛА“ 2022, У БУКОВЧУ И СИКОЛУ

web_ssela2022

3. јун 2022, Буковче
Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин настављена је 03. јуна 2022. године у Буковчу. Културно-уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ из Буковча угостило је чланове КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола, уз приказ игранке поводом заветине.

„СУСРЕТИ СЕЛА“ ПОЧЕЛИ У КОБИШНИЦИ

web_otvaranje-ssela2022Честитајући крајинским аматерима на истрајности у чувању изворног народног блага, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, означио је у недељу 29. маја почетак традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва „Сусрети села 2022.“

.

.

47. СУСРЕТИ СЕЛА

web_ssela2022Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин, после двогодишње паузе, почеће у недељу  29. маја 2022. године од 20 сати у Кобишници, месној заједници која је 2019. године понела титулу свеукупног победника. Културно – уметничко друштво „Воја Чурић “ угостиће чланове АКУД-а „ Флоричика “ из Јабуковаца.

Своје учешће у Смотри, која се организује по 47. пут, пријавило је 5 села:  Кобишница, Јабуковац, Буковче, Сиколе и Шаркамен.

Манифестација, коју традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством Општине Неготин, ове године биће ревијалног карактера.

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web_recitatori1Милица Ћосић, ученица Неготинске гимназије, Јована Лекић из ОШ „Вук Караџић“ и Леа Рајић из ОШ „Вера Радосављевић“ , представљаће Борски округ на Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, будући да су освојиле прва места у старијем, средњем и млађем узрасту на Окружној смотри одржаној у Неготину, 14. априла 2022. године.

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА СРБИЈЕ „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

web_-opstinska-smotra-2022Најбољи рецитатори општине Неготин за 2022. су Милица Ћосић, ученица  Неготинске гимназије, у старијем узрасту, Јована Лекић, ученица ОШ „Вук Караџић“ у средњем узрасту и Леа Рајић из ОШ „Вера Радосвљевић“, у млађем узрасту.

Они су, на општинском надметању у говору поезије, одржаном у онлајн формату 12. априла,  у Дому културе „Стеван Мокрањац“, у конкуренцији 25 рецитатора, добили највише оцене жирија у саставу: Мр Верица Ракоњац Павловић, професор српског језика и књижевности из Београда, дугогодишњи члан општинских, окружних и републичких такмичења „Песниче народа мог“, Предраг Грбић, глумац, добитник бројних награда у својој области и Мирослав Стојменовић, професор српског језика и књижевности из Зајечара, један од евалуатора уџбеника из српског  језика.

ОДРЖАНИ 48. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

naslovnaТрадиционална манифестација изворног народног стваралаштва “Крајински обичаји“, у спомен на битку на Штубику и Малајници, одржана је, по 48. пут 19. јуна у Штубику.
Обележавање 214. годишњице једне од најславнијих битака у Првом српском устанку, битке на Штубику и Малајници која се одиграла на данашњи дан 1807. године, почело је полагањем венаца и цвећа на споменик палим борцима који су својом одлучношћу и одважношћу стали у одбрану слободарског духа српског народа.

48. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Krajinski obicaji 2021“Крајински обичаји”, једна од најстаријих манифестација изворног народног стваралаштва у Србији, као сећање на херојску битку на Штубику и Малајници 1807.године, биће одржана 19. јуна у Штубику.

Ове године на 48. “Крајинским обичајима” наступиће културно уметничка друштва из Штубика, Кобишнице и Јабуковца. Програмом је предвиђено и такмичење у народним вештинама, а традиционално и избор најлепше чобанице.

Организатори „Крајинских обичаја“ су:  Дом културе „Стеван Мокрањац“, Месна заједница Штубик, КУД „Прераст“ и ОШ “Хајдук Вељко“ из Штубика. Покровитељ je Општина Неготин.

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА „ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“

viber_image_2021-05-19_11-44-38Милица Ћосић, ученица Неготинске гимназије, Марија Маринковић из ОШ „Вук Караџић“ и Леа Рајић из ОШ „Вера Радосављевић“ , представљаће Борски округ на Републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ у Ваљеву, будући да су освојиле прва места у старијем, средњем и млађем узрасту на Окружној смотри одржаној у Неготину.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани