ОПЕРА „КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ“ НА СЦЕНИ ДОМА КУЛТУРЕ

SNP-3Једина опера Исидора Бајића „Кнез Иво од Семберије“, рађена према краткој, једночиној драми Бранислава Нушића, с трагичним завршетком, инспирисаној историјским ликом Ивана Кнежевића и истинитим догађајем који се збио у селу Попово, у Бијељинској нахији кнежевине Семберије 1806. године, концертно је изведена на сцени Дома културе “Стеван Мокрањац” у Неготину, друге фестивалске вечери 51. “Мокрањчевих дана”.
-Опера “Кнез Иво од Семберије” Српског народног позоришта припремљена је поводом обележавања стогодишњице од смрти Исидора Бајића и премијерно изведена у прошлој сезони 26. септембра 2015. Планирамо и њено сценско извођење, али у наредној години – каже диригент, маестро Александар Којић, добитник Годишње награде СНП-а за редакцију партитуре и дириговање управо ове опере.

Улога кнеза Иве поверена је баритону Небојши Бабићу. Тенор Бранислав Цвијић је Кулин-бег, мецосопран Марина Павловић Бараћ нашла се у улози мајке кнеза Иве, баритон Жељко Р.Андрић као турски гласник, бас Горан Крнета као свештеник, а тенор Александар Толимир као мујезин. У овој опери у једном чину учествују и оркестар и хор кога је припремила Весна Кецић Крсмановић. Концертмајстор је Владимир Ћуковић, сценограф Саша Сенковић, а оперу је режијски поставила Катарина Матеовић Тасић.
Опера Српског народног позоришта, иначе, први пут је гостовала на “Мокрањчевим данима”.

Прес центар „Мокрањчевих дана“

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани